Alles over Werkendam...

Wonen

Deze pagina bevat algemene informatie.
In de loop der tijd kan een meer gedetailleerd overzicht ontstaan door bijdragen van mensen die dit willen aanvullen en/of specificeren.

Werkendam, gemeente Altena, ligt in het Land van Heusden en Altena (provincie Noord-Brabant), kent een rijke geschiedenis.
Zo is Werkendam bijvoorbeeld de afdamming van het riviertje de Werken.

De regio rind Werkendam omvat ook  de kernen Nieuwendijk, Sleeuwijk, Hank en Dussen, wordt doorsneden door de A27 (Utrecht-Breda en vv).

(Alle foto's TekstAtelier®)

Geschiedenis
 

Werkendam
De plaats Werkendam telt 26.382 inwoners (01-01-2010 CBS) en beslaat een oppervlakte van 124.68 km², waarvan 13.60 km² water.
De plaats wordt begrensd door de rivier de Merwede in het noorden, de rivier de Nieuwe Merwede en de Biesbosch in het westen en de rivier de Amer in het zuiden.
Het oude centrum van Werkendam kent diverse historische panden van vele voormalige griend-baronnen, doktoren en andere welgestelden uit vroeger tijden.

Dussen

Dussen telt 2.410 inwoners (01-01-2010 CBS) en was tot 1997 een zelfstandige gemeente en ging daarna op in de gemeente Werkendam. Dussen beschikt al sinds 1331 over een eigen kasteel. In 1378 werd door Arend van Arkel een nieuw exemplaar gebouwd, dat in het Hollands-Brabants grensgebied lag en voor die tijd zeer modern werd aangelegd. In de Tweede Wereld-oorlog werd het kasteel zwaar beschadigd.
Na de restauratie in 1953 deed het kasteel lange tijd dienst als gemeentehuis van de nu opgeheven gemeente Dussen.

 

Nieuwendijk

Nieuwendijk telt 3.396 inwoners (01-01-2010 CBS). Het dorp is gelegen ten oosten van de Biesbosch. In 1953, tijdens de watersnoodramp, brak de dijk bij Nieuwendijk en kwam een groot deel van het dorp onder water te staan. De rijksweg A27 die sinds 1963 bij Gorinchem de Merwede passeert via de Merwedebrug, loopt rakelings langs de dorpskern. De afrit van de snelweg liep toentertijd regelrecht de hoofdstraat in, totdat in de jaren negentig een nieuwe afrit werd gebouwd.

Hank

Hank telt 3.948 inwoners (01-01-2010 CBS) en ligt aan de rand van de Biesbosch. Hank is ontstaan als kerkdorp van Dussen, aan de dijk van de Zuid-Hollandse Polder (later Nieuwe Dussense Polder), die in de 17e eeuw tussen Werkendam en Dussen werd aangelegd vanwege de inpoldering van het gebied na de Sint Elisabethsvloed (1421). Samen met Nieuw-endijk behoort Hank tot de jongste dorpen in het Land van Heusden en Altena.

 
 

Sleeuwijk

Sleeuwijk telt 5.385 inwoners (01-01-2010 CBS) en ligt aan de Merwede, tegenover Gorinchem.
Sleeuwijk was vroeger vooral bekend door het veer naar die plaats. Tot aan de bouw van de Merwedebrug was het werkelijk een komen en gaan van veerboten. De Merwedebrug is sinds de jaren zestig de belangrijkste verkeersader tussen Utrecht en Noord-Brabant.

 
                 Voor de Wijkagenten KLIK HIER!