woensdag 17 april 2024

Alles over Altena

Biesboschzwemmers scoren vijf medailles

17 mei 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De eerste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2014 (BZK2014) is goed verlopen. Het weer buiten was heerlijk, maar de prestaties binnen zorgden ervoor dat er niet naar buiten verlangd werd. Na bijna 4 uur zwemmen was de oogst een gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. Daarnaast werden drie limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen gezwommen, een clubrecord en dertien persoonlijke records.

De gouden medaille was een verrassing. Thomas Zielhorst stond als tweede ingeschreven op de 100 rugslag en de verwachting was niet dat hij eerste zou worden. Thomas opende sterk en wist de tweede 50 meter zijn voorsprong te vergroten. Ondanks een slechte finish werd hij toch eerste. Een serie later was er nog een verrassing, deze keer van Lukas Schmidt. Lukas keerde na 50 meter als tweede en wist tot het einde van de race te strijden om de medailles. Helaas was het bad net een meter te lang waardoor het brons werd. Op de 50 vrije slag opende Lukas ook al sterk, maar moest hij te veel inleveren op de tweede 25 meter. Zijn tijd was iets boven zijn persoonlijke record. Later op de 200 vlinderslag zwom Lukas op zijn eigen wijze zijn techniek en dit was goed voor een bronzen medaille. Zijn tijd was 15 seconden sneller dan in Antwerpen. Thomas had op de 50 vrije slag niet zijn slag onder controle en kwam dan ook niet tevreden het water uit.

Marcha Admiraal deed voor het eerst sinds een aantal jaren weer mee aan een Brabants Kampioenschap. Op de 400 vrije slag liet ze een vlakke race zien en dit was ruim goed voor een zilveren medaille. Op de vlinderslag sprint bleef ze maar een aantal tienden boven haar snelste tijd ooit.

De laatste medaille werd behaald door Leendert Paans op de 200 vlinderslag. Hij wist dit loodzware nummer binnen de 3 minuten af te leggen en dit was goed voor een zilveren plak, misschien had er iets meer in gezeten als hij geen last van zijn knie had gekregen.

De drie startbewijzen voor de 'Nederlandse' werden aan het begin van de dag al behaald. Op de 50 vrije slag wisten Simon Schmidt, Leendert Paans én Tom Kruis te voldoen aan de limiet. Leendert en Simon hadden dit al eerder gedaan, voor Tom was het de eerste keer op de 50 'vrij'. Daarnaast wist Tom binnen de 30 seconden te blijven in een 50 meter bad.

De dag begon met de 50 vlinderslag. Rebecca Branderhorst bleef net boven haar tijd uit Antwerpen steken en Carmen Damen verpulverde haar record uit het 25 en 50 meter bad. Ze werd hiermee 13e. Julia had de pech haar brilletje bij de voorstart kapot te trekken, waardoor ze met een geleend brilletje dat volliep haar race moest zwemmen. Dit kwam haar tijd niet ten goede. Jade eindigde na een werkweek op een vierde plaats. Er had misschien meer ingezeten want met haar inschrijftijd had ze bij de beste drie geeindigd. Kim zwom sneller dan een jaar geleden tijdens de 'Brabantse', maar bleef toch op vier tienden van haar snelste tijd steken.

Op de 200 vlinderslag kwam behalve Leendert en Lukas, ook Tom aan de start. Hij startte iets rustiger dan Leendert en wist hem op de finish nog bijna in te halen. Zijn tijd was ook binnen de drie minuten en goed voor een vijfde plaats.

Op de schoolslag had Rebecca opnieuw de pech net iets langzamer te zwemmen dan in Antwerpen. Julia en Ilse van de Pol zwommen technisch goed, maar net te langzaam waardoor ook zij boven hun tijden bleven. Carmen zwom opnieuw heel goed en wist naar een elfde plaats te zwemmen met een nieuw persoonlijk record voor het 50 meter bad. Sanne van de Pol opende goed, maar ook zij had last van een week weinig slapen en dit merkte ze de tweede 50 meter. Haar tijd was dan ook niet super. Annette Wijnja en Marjo Goelema daarentegen zwommen heel sterk. Annette was sneller dan ooit in het 50 meter bad en Marjo bleef daar enkele tienden boven steken. Met een zesde en achtste plaats deden zij het heel goed.

Op de 100 rugslag kwam Simon niet goed uit de verf en Leendert wist naar een 6e plaats te zwemmen. Hij bleef net binnen de 80 seconden al had dit meer kunnen zijn, want zijn keerpunt en finish waren niet vlekkeloos. Tom bleef net boven zijn persoonlijk record steken.

De laatste nummer waren de estafettes. Ilse, Carmen, Julia en Larisaa Huisman wisten bij de junioren 3 en later naar een twaslfde plaats te zwemmen. De tijden waren van allen goed, al hadden sommige het idee dat het heel slecht ging. De damesploeg bestaande uit Kim, Annette, Marcha en Marjo wist 6e te worden. Annette bleef net boven haar oude record steken, terwijl Marcha een ijzersterkte 100 vlinderslag liet zien. Kim had geopend, maar was daar zelf niet blij mee aangezien ze 5 seconden langzamer zwom dan haar 25 meter bad record. Marjo had van Marcha voldoende voorsprong gekregen om de aanval van ZVDO af te slaan. De tijd was sneller dan het masters record voor dames in de categorie 120 tot 159 jaar.

Het clubrecord van deze middag ging naar de 4x200 meter vrije slag junioren 2 en later ploeg bij de jongens. Simon, Nick Lisman, Leendert en Tom zwommen een goede race en krijgen het record omdat er nog nooit een ploeg is geweest van 13 jaar en jonger die deze afstand hebben gezwommen. De tijd van Leendert belooft veel voor de 200 vrije slag aangezien hij nu aan het einde van de dag ruim 2 seconden onder de limiet tijd wist te blijven.

Met de vijf medailles nemen de Werkendammers de tiende plaats in op de medaillestand, zeker niet slecht voor een eerste dag. Morgen zijn er weer diverse kansen. Er staan diverse zwemmers bij de beste drie en anderen staan niet ver van het podium. (BBZ)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.