donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vijf nieuwe limieten voor BBZ

21 april 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM -  In het olympische zwembad De Wezenberg in Antwerpen hebben de Biesboschzwemmers deelgenomen aan de 23e editie van de internationale Jeugdzwemcup. Aan de start kwamen zestien zwemmers en zij waren goed voor drie medailles. Daarnaast werden vele persoonlijke records aangescherpt en limieten gezwommen voor de Brabantse en Nederlandse Kampioenschappen 2014 (NJJK2014). Leendert Paans, Tom Kruis, Simon Schmidt en Jade Groeneveld waren voor de Nederlandse limieten verantwoordelijk.

 Leendert was qua limieten voor de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen het meest succesvol. Aan het begin van de zaterdag wist hij ruim een seconde onder limiet te blijven op de 100 meter vrije slag. Later op de dag, wist hij ondanks een pijnlijke knie, zwom hij op de 100 vlinderslag ook ruim onder de limiettijd. Deze keer bleef hij bijna 2 seconden onder de richttijd.

 Tom had op de 200 wisselslag een tijd uit het 25 meter bad staan die sneller was dan de limiet in het 50 meter bad. Dan is het niet direct een één-tweetje dat je in het 50 meter bad onder de limiet zwemt. Tom liet echter een hele goede 200 wisselslag zien qua technische uitvoering en tikte maar net boven zijn 25 meter bad tijd aan, maar dus wel onder de limiet voor Nederlandse en dus heeft hij zich voor het eerst geplaatst voor een nationaal kampioenschap.

 Simon en Jade wisten op de 50 vrije slag onder hun limiet te blijven. Jade zwom voor de tweede keer ooit in het 50 meter bad binnen de 30 seconden en haalde bijna een halve seconde van haar tijd af en bleef hierdoor ruim onder de richttijd. Simon had bijna twee maanden geleden al onder de limiettijd gezwommen en verbeterde deze keer in Antwerpen met ruim vier tienden van een seconde.

 Jade had sowieso een goed weekend, op al haar starts wist ze haar 50 meter bad tijden aan te scherpen. Naast de 50 vrije slag heeft ze zich ook weten te verbeteren op de 50 rug- en vlinderslag en de 100 vlinderslag. Op de laatste afstand heeft ze zelfs haar 25 meter bad tijd verbeterd. Op de vlinderslag sprint werd ze derde. Alle starts van Jade leverde top tien noteringen op. Op de 50 vrij werd ze achtste, de rugslag sprint was goed voor een negende plaats en op de 100 vlinderslag werd Jade tiende.

Andere medailles
De twee andere medailles waren voor Sanne van de Pol en Rebecca Schmidt. Sanne wist op de 50 schoolslag naar het brons te zwemmen met tijd die net boven haar beste tijd ooit was. Dit was voor haar een grote opsteker, waarmee ze hopelijk de weg omhoog weer gevonden heeft. Rebecca zwom op de 200 vlinderslag, één van de zwaarste nummers in het zwemmen, naar het brons. Voor de race twijfelde ze of ze het wel zou volhouden omdat ze niet fit was, maar met een grote dosis doorzettingsvermogen wist ze het voor elkaar te krijgen.

 Thomas Zielhorst was de enige die een finale plaats wist af te dwingen. Op de 100 rugslag werd Thomas zevende in zijn eigen leeftijd en overall was dit ook goed voor een zevende plaats en hiermee een finale plaats. In de finale wist Thomas sneller te zwemmen dan in de serie, maar zijn klassering bleef hetzelfde. Op de halve afstand was er geen finale, maar Thomas wist wel naar een negende plaats te zwemmen.

 Top 10 noteringen waren er verder nog voor Rebecca Branderhorst op de 50 en 100 schoolslag. Zij liet zien de afgelopen maanden een grote progressie gemaakt te hebben en als ze dit weet vol te houden zullen we zeker in de toekomst nog veel van haar gaan horen. Sanne werd, zoals eerder gemeld, derde op de 50 schoolslag, maar op de dubbele afstand zwom ze naar een achtste plaats. Lukas Schmidt verraste met een hele goede 100 vlinderslag en werd op deze afstand vijfde, maar op de dubbele afstand eindigde hij op een plaatsje hoger, namelijk vierde. Zijn zus, Rebecca, werd op de 50 vlinderslag vijfde en op de dubbele afstand was ze de nummer zes in de uitslag.

 Femke Golverdingen, Larissa Huisman, Nick Lisman, Chantal Paans, Ilse van de Pol, Julia en Laura Verhoeven waren de overige deelnemers. Zij wisten allen goede tijden op de klokken te zetten die in vele gevallen ook nog sneller waren dan ooit in een 50 meter bad en in sommige gevallen ook sneller dan hun tijd in het 25 meter bad.

Vijf zwemmers
Halverwege mei komen de meeste van deze zwemmers aan de start van de Brabantse Kampioenschappen en dan kunnen ze de tijden die ze in Antwerpen gerealiseerd hebben proberen te verbeteren en daarmee mogelijk medailles te verdienen en mogelijk zelfs startbewijzen voor de Nederlandse Kampioenschappen. Voor deze wedstrijd medio juni hebben zich nu al vijf zwemmers geplaatst, misschien komen er daar nog wel meer bij. (BBZ)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.