Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Koolmonoxide oorzaak onwel worden 7 mensen' Koolmonoxide, ook bekend als CO, wordt vaak 'de sluipmoordenaar' genoemd.
30apr

Koolmonoxide oorzaak onwel worden 7 mensen

HANK - Zaterdagavond (27-4) kwam een bericht binnen over brand aan boord van een schip bij de Aakvlaai. Door het inademen van rook werden zeven mensen onwel. Een  barbecue zou de oorzaak zijn geweest.

Dat laatste klopt in zoverre dat niet rook door brand de oorzaak van de onwelwording was, maar koolmonoxidevergiftiging afkomstig van een aangestoken barbecue in de scheepskajuit.

De mensen hadden aan boord een barbecue aangestoken en deze gebruikt als kachel. Kennelijk was er onvoldoende ventilatie in de afgesloten ruimte. Hierdoor raakten uiteindelijk zeven mensen onwel. 

De slachtoffers werden met de brandweerboot uit Drimmelen naar de wal gevaren en naar het ziekenhuis gebracht. 

Ook de traumaheli werd ingeschakeld.

Sluipmoordenaar
Koolmonoxide, ook bekend als CO, wordt vaak 'de sluipmoordenaar' genoemd. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Aldus brandweer.nl 'Koolmonixidevergiftiging komt voor in situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.'

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
Barbecue zou oorzaak zijn van scheepsbrand Biesbosch (zo, 28 apr 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!