Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem '3 aanhoudingen bij controle op rondtrekkende criminelen' De controle werd gehouden om ‘mobiel banditisme’ tegen te gaan.
25mei

3 aanhoudingen bij controle op rondtrekkende criminelen

HANK - De politie hield donderdag (24-5) een grootschalige verkeerscontrole op de A27. Naast de politie namen onder andere de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat deel aan de controle. Er werden tientallen weggebruikers gecontroleerd en drie aanhoudingen verricht.

Donderdag werden tussen 14.00 uur en 21.00 uur tientallen weggebruikers gecontroleerd op parkeerplaats De Keizer. Deze controle werd gehouden om ‘mobiel banditisme’ tegen te gaan. De term ‘mobiel banditisme’ wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

Aanhoudingen
Bij een 28-jarige bestuurder uit Den Haag werden vermoedelijk gestolen bankpassen aangetroffen. Hij werd aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. Bij een 28-jarge man uit Hardinxveld-Giessendam en een 39-jarige man uit Vlijmen werd in de auto verdovende middelen, vermoedelijk amfetamine, aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen en de verdachten zijn aangehouden.

Toename
Frans Heeres, landelijk portefeuillehouder High Impact Crime: ‘De verkeerscontroles passen perfect in het Integraal actieplan tegen mobiel banditisme van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In Nederland zien we een toename van mobiel banditisme, gepleegd door met name verdachten uit Oost-Europa. Als politie willen wij dit een halt toeroepen en laten zien dat dit in Nederland niet zomaar gaat.’

Wat doet de politie aan mobiel banditisme?
Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Dit doet zij onder andere door de mobiele bendes in kaart te brengen. Hiervoor verzamelt en analyseert de politie informatie van onder andere EUROPOL en uit bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken. Ook wordt informatie gedeeld en uitgewisseld met andere landen. Zo kunnen bijvoorbeeld DNA-sporen die zijn veiliggesteld bij een inbraak ook vergeleken worden met DNA dat is opgeslagen in buitenlandse databanken.

Daarnaast voert de politie opsporings-, handhavingsacties en controles uit. Mobiel banditisme tegengaan is dan ook onderdeel van de (grootschalige) verkeerscontroles met Automatic Number Plate Recognition (ANP). Bij deze controles werkt de politie nauw samen met douane, belastingdienst en andere partners.Deel dit bericht met je vrienden!