Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'OM eist 6 jaar tegen Dussenaar voor cocaïnehandel en witwassen' Het onderzoek werd gestart met informatie uit een lopend, ander opsporingsonderzoek.
19dec 2017

OM eist 6 jaar tegen Dussenaar voor cocaïnehandel en witwassen

DUSSEN / ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste  in de rechtbank in Zwolle vandaag (19-12) 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een man (43) uit Dussen. Hij wordt verdacht van het voorhanden hebben van 36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA. Aldus het Landelijk Parket in een persbericht.

Naast de gevangenisstraf eiste het OM bovendien verbeurdverklaring van de geldbedragen en een geldtelmachine omdat deze zijn gebruikt dan wel verkregen uit (de baten van) de strafbare feiten. Ook stelde het OM in haar strafeis dat de verdovende middelen, inbeslaggenomen jammers en de drugs gerelateerde voorwerpen aan het verkeer onttrokken dienen te worden.

Onderzoek
Het onderzoek werd gestart met informatie uit een lopend, ander opsporingsonderzoek. Uit dat opsporingsonderzoek ontstond het vermoeden dat verdachte en anderen betrokken waren bij witwassen en valsheid in geschrift.

Er vond op 11 augustus 2017 een doorzoeking plaats. Toen werd ook een auto van verdachte doorzocht. Daar trof de politie 36 kilogram cocaïne en 108 kilogram MDMA aan. MDMA is een belangrijk grondstof voor xtc en andere drugs. In zijn woning werden verder ‘jammers’ gevonden, geschikt om politiecommunicatie te kunnen verstoren.Verder werden hier forse contante geldbedragen aangetroffen. Ook waren in zijn woning voorbereidingsmiddelen aanwezig voor de productie van synthetische drugs. Alles is in beslag genomen.

Handelscircuit
De groothandelswaarde van de aangetroffen kilo’s cocaïne en MDMA bedraagt enkele miljoenen euro’s. "De kilo’s zouden ongetwijfeld nog verder verpakt, versneden en gedistribueerd worden tot gebruikershoeveelheden, al dan niet in pilvorm". De straatwaarde van deze partij loopt vermoedelijk nog veel verder op. De officier liet tijdens de zitting weten: “Het gaat hier niet om impulsieve kruimelcriminaliteit. De verdachte heeft een ingecalculeerd risico genomen en heeft verloren. Hij is gezwicht voor het schijnbaar makkelijke geld van de grootschalige drugshandel.”

Ondermijning
Door die handel in harddrugs wordt het gebruik gestimuleerd. Harddrugs vormen een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, meent het Landelijk Parket. "Om die reden dient deze handel krachtig te worden bestreden. Drugsgebruik gaat bovendien gepaard met vele andere vormen van criminaliteit, die een enorme overlast voor de maatschappij veroorzaken. De handel in harddrugs is uitermate lucratief, waarbij degenen die zich hiermee inlaten zich uitsluitend laten leiden door eigen winstbejag. Bovendien is er met de handel veel zwart geld gemoeid. Zwart geld heeft een ontwrichtend effect op het economisch verkeer. Het ondermijnt de samenleving."

De rechtbank doet uitspraak op 2 januari 2018.Deel dit bericht met je vrienden!