vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Gezichtsreconstructie enige kans op herkenning Biesboschlijk

7 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op 14 januari 2014 vonden vissers een levenloos lichaam in de Biesbosch en nog steeds is niet duidelijk welke persoon schuilgaat achter de lugubere vondst. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een Oost-Europeaan. De politie zou nu als laatste redmiddel een gezichtsreconstructie overwegen.

RTL Nieuws laat in haar berichtgeving crimejournalist Mick van Wely aan het woord. Deze weet dat reconstructie een dure operatie is die bovendien veel tijd kost. 'Maar het is de laatste manier om de zaak op te lossen.'

Omstreden
Gezichtreconstructie blijkt een omstreden methode te zijn, zo melden diverse bronnen. Een onbekende schedel hebben is één. De makers van de reconstructie moeten dan nog steeds gissen naar veel dingen, bijvoorbeeld naar de kleur van de ogen, maar ook die van het haar. Maar misschien was de persoon in kwestie wel kaal. En was de man of vrouw dik of dun? Hoe meer infomatie de makers hebben, des te betrouwbaarder kan het beeld worden.
Een landelijk bekend voorbeeld is de reconstructie van het 'meisje van Nulde'. Hier werkte de gezichtsreconstructie wel. De identiteit van het meisje Rowena Rikkers (4) kon worden achterhaald en de daders werden gepakt.

Bewijs
In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wijst de rechter dergelijke reconstructies als bewijs af. Uit onderzoek bleek dat verschillende forensische specialisten aan de hand van dezelfde schedel totaal verschillende gezichten konden maken.

(Archieffoto Werkendamnet - alle rechten voorbehouden)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.