dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Vermissing staatsdocumenten geen taak meer voor politie

4 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Met ingang van 1 maart 2013 nemen alle 26 gemeenten in Midden en West Brabant de aangifte van vermiste staatsdocumenten over van de politie. De gemeenten in Zeeland zullen nog vóór de zomervakantie ook de Zeeuwen deze service aanbieden.

Aangifte bij de gemeente van vermissing is verplicht, ook als men geen nieuw document wil aanvragen. Dit is nodig om te voorkómen dat er fraude mee wordt gepleegd. De gemeente zorgt ook voor signalering in NSIS. Het doen van aangifte moet persoonlijk gebeuren op het gemeentehuis. Dit kan niet digitaal of per telefoon.

Opnemen als gestolen goed
Wanneer iemand aangifte wil doen van diefstal (uit auto, portemonnee, etc.), wordt deze als gebruikelijk opgenomen waarbij het staatsdocument wordt ingevoerd op de lijst met gestolen goederen.

Aanpassing Paspoortwet
De nieuwe manier van (samen)werken wordt mogelijk gemaakt door een pilot waaraan onze eenheid deelneemt. Op termijn zal de Paspoortwet worden gewijzigd zodat alle inwoners in Nederland op deze manier aangifte kunnen doen van een vermist staatsdocument.

Uitzonderingen
Voor de vermissing van verblijfsvergunningen, paspoort van vluchtelingen, vreemdelingen of toeristen blijft de werkwijze onveranderd. Deze vallen niet onder de Paspoortwet. De politie laat weten: 'Wanneer in het weekend of op feestdagen (wanneer het loket van de gemeente gesloten is) een burger diefstal van een staatsdocument meldt waarbij wordt gevreesd voor fraude, nemen we direct de aangifte op en signaleren we zo snel mogelijk het document in NSIS. Dit om fraude te voorkomen.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.