Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Boek ‘Biesbosch in Tweede Wereldoorlog’ is uit'
24apr

Boek ‘Biesbosch in Tweede Wereldoorlog’ is uit

REGIO / WERKENDAM - Fokko Spier (95) uit Papendrecht ontving vrijdag (23-4) het eerste exemplaar van het boek ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’ uit handen van Alfons van Bokhorst. Er is veel over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45 veelmgeschreven. Wat nog ontbrak, was een overzichtelijk beeld van de vele gebeurtenissen die daar in deze donkere periode van de Nederlandse geschiedenis plaatsvonden. Dat vinden initiatiefnemers Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam.

Van Bokhorst is werkzaam als conservator op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Fijnekam is actief als vrijwillig gids bij Staatsbosbeheer vanuit Biesboschcentrum Dordrecht. De coronatijd gaf hen gelegenheid om onderzoek te doen naar de herkomst en juistheid van vele verhalen. ‘Dat was niet altijd eenvoudig’, aldus Fijnekam, 'omdat de informatie die te vinden is in boeken, op internet, in krantenartikelen en op film elkaar soms tegenspreekt.' Van Bokhorst las vele boeken over het onderwerp en had informatiebronnen ter beschikking uit het archief van het Biesbosch MuseumEiland.

De Biesbosch is globaal gesitueerd tussen de steden Dordrecht, Gorinchem een Geertruidenberg en werd na bevrijding van het zuidelijke deel van Nederland een belangrijk frontgebied. Het verzet was hevig, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de bevrijding van het gehele land op 5 mei 1945.

Crossings
Het boek bevat hoofdstukken over onderduikers, verzetsstrijders, verstopte schepen en neergeschoten vliegtuigen. Over helden en slachtoffers in een gebied, bestaande uit een wirwar van kreken, killen, wilgenbossen en rietvelden. Een deel is gewijd aan de ‘crossings’. Dit was de naam voor het nachtelijk doorkruisen van het ruige Biesboschgebied om met gevaar voor eigen leven gezochte mensen en belangrijke oorlogsinformatie over te brengen naar het toen reeds bevrijd zuiden.

Fokko Spier deed op 17-jarige leeftijd meerdere malen crossings over de Boven-Merwede. Hij bracht personen over van Hardinxveld naar Sleeuwijk. Vanuit hier werden zij dan door de liniecrossers door de Biesbosch naar het bevrijde zuiden gebracht. Dit was een gevaarlijke onderneming, omdat er regelmatig Duitse patrouillevaartuigen op de rivier waren. Zijn verhaal is in het boek te vinden. Hij is één van de weinige verzetsstrijders die nog in leven zijn. (Tekst loopt door onder foto)

Aanbevelingen
De brongegevens op de laatste pagina’s van het boek nodigen uit om zelf op zoek te gaan naar boeken, websites of andere publicaties over dit onderwerp. Op de omslag staan aanbevelingen van historicus en oud-burgemeester van Papendrecht C.J.M. de Bruin en van de burgemeester van de gemeente Altena, Egbert Lichtenberg.

Het boek is te koop bij een aantal boekhandels in de Biesboschregio. Als de coronamaatregelen versoepeld zijn, is het boek ook te koop in de Biesboschcentra in Dordrecht. en Drimmelen en in het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

(Foto onder: Leen Fijnekam) Deel dit bericht met je vrienden!