Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Er zit nog teveel plastic in herverwerkt funderingsmateriaal' Zand is bijvoorbeeld ook 'een granulaat'.
09apr

Er zit nog teveel plastic in herverwerkt funderingsmateriaal

ALTENA - Het college gaf deze week antwoord op de schriftelijke CDA-vragen over mogelijk gebruik van menggranulaat in de gemeente Altena. Volgens  de gemeent wordt menggranulaat alleen toegepast als funderingsmateriaal dat wordt afgedekt. In zijn algemeenheid is granulaat materiaal in korrelvorm, of korrelig poeder. Zand is bijvoorbeeld ook 'een granulaat'.

Menggranulaat is materiaal, een reststof, dat vrijkomt bij sloopwerkzaamheden van gebouwen. Het materiaal wordt hergebruikt. Volgens de huidige regelgeving mag dat granulaat nog 1% restmateriaal bevatten zoals pluggen, stukjes pvc-buis, isolatiemateriaal, stukjes tegel, glas en koperdraad. Uitgaande van die 1% gaat het bij een pad van 80 meter lang en 3 meter breed met een laagdikte van 10 centimeter, nog altijd om een geschatte hoeveelheid van 2,4 grote vuilniszakken vol plastic. Dat is voor CDA Altena letterlijk en figuurlijk 'een onverteerbare hoeveelheid.'

Duurzaam bouwen
Het college laat weten bereid te zijn dit onderwerp bij andere overheden zoals Waterschap en Provincie aan te kaarten. Men wil dit ook bij terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer onder de aandacht te brengen. Het college probeert in Altena zo duurzaam mogelijk te bouwen. De gemeente vraagt andere (semi)overheden die eigenaar of terreinbeheerder zijn van gronden binnen de gemeente Altena rekening te houden met het ‘restafval’ in puingranulaat.

Wetswijziging

Gemeenteraadslid Otto van Breugel is nog niet helemaal tevreden met de antwoorden. Van Breugel bracht daarom het onderwerp  bij de Tweede Kamerfracrtie van het CDA fractie onder de aandacht. Jacco Geurts (CDA), woordvoerder Infrastructuur en Waterstaat, wil in reactie daarop meer informatie. Van Breugel: '1% plastic lijkt niet zoveel maar is toch aanzienlijk. Ook al zit het in Altena onder de weg, het komt zo wel in ons milieu terecht. Plastic hoort niet in de natuur. Dat  moeten we niet wegwuiven maar oppakken en de wet hierop wijzigen. De Tweede kamer kan dit.'Deel dit bericht met je vrienden!