Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'PA wil weten of 'gereinigde' grond in Noordwaard ook echt 'schoon' is' Bij de herinrichting van de Noordwaard werd ook TGG gebruikt.
05mrt

PA wil weten of 'gereinigde' grond in Noordwaard ook echt 'schoon' is

WERKENDAM - Een relatief nieuwe manier om vervuilde grond weer schoon te maken, pakte in Bunschoten helemaal verkeerd uit. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag (2-3) nadat onderzoek aantoonde dat de grond - na verwerking- nog steeds ernstig vervuild is. Een boer sloeg alarm toen zijn kalveren dood werden gevonden of snel na geboorte overleden. Dat deed bij Progressief Altena (PA) de alarmbellen rinkelen. De partij vraagt het college van de gemeente Altena of eerder gereinigde grond in de Noordwaard ook (nog steeds) vervuild kan zijn met alle risico's vandien.

De vervuiling in Bunschoten blijkt afkomstig te zijn van gereinigde grond die bij een dijkverzwaring werd gebruikt. Die grond werd 'gereinigd' door het tot hoge temperaturen te verhitten zodat giftige stoffen verdampen en afbreken. Deze techniek heet ‘thermisch gereinigde grond’ (TGG) en is uitgevoerd via de Afvalstoffen Terminal Moerdijk. Bij de dijk werden diverse monsters genomen; hierin zijn zouten, zware metalen, benzeen en het gevaarlijke GenX aangetroffen.

Herinrichting Noordwaard
Bij de herinrichting van de Noordwaard is ook gebruikt gemaakt van TGG. Als deze grond ook vervuild zou zijn, kan dit mogelijk risico’s opleveren voor mens, dier en natuur. Dit  gegeven was voor Progressief Altena aanleiding om vragen te stellen aan de wethouder. Zo vraagt de partij of de TGG van dezelfde verwerkingslocatie afkomstig is én of deze grond ná het aanbrengen nog onderzocht werd op (mogelijk resterende) verontreiniging.Deel dit bericht met je vrienden!