Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Restauratie Vervoorne molen gestart' Allereerst werden de wieken van de historische molen verwijderd.
25nov 2020

Restauratie Vervoorne molen gestart

WERKENDAM - Woensdag (25-11) werd een begin gemaakt met de restusratie van de Vervoorne molen in Werkendam. Wethouder Paula Jorritsma en voorzitter Bastiaan Snoek van de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena gaven het startsein voor de restauratie (foto onder). Allereerst werden de wieken van de historische molen verwijderd.

Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat de fundering van de Vervoorne poldermolen is verzakt. Voor het behoud en het in werking houden van de molen is herstel daarvan noodzakelijk. 

De zogeheten "staart en roeden" zijn inmiddels gestreken. De staart van de molen laat de totale kap van de molen draaien om de molenwieken “op de wind” te zetten. Dat heet 'kruien'. De roeden vormen de basis van het wiekenkruis van de windmolen. In verband met ruimtegebrek rond de molen wordt de kap later verwijderd. Eerst wordt gestart met het vernieuwen van de fundering. De werkzaamheden worden in de zomer van 2021 afgerond.

Kosten
De Molenstichting Het Land van Heusden en Altena en de stichting Molens Land van Heusden en Altena hebben hiertoe een herstelplan opgesteld. De kosten van de restuaratie bedragen zo'n 350.000 euro. Via fondsen en overheden is geld gevonden voor de restauratie. De belangrijkste en grootste geldgever is de Provincie Noord-Brabant die uit provinciale subsidieregeling cultureel erfgoed 70% van de geraamde kosten meebetaald. De overige 30% kan worden bekostigd uit toezeggingen van Vereniging De Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Altena. Ook de Molenstichting zelf neemt een bescheiden bedrag voor haar rekening. 

Zandwijkse molen
Een tweede, minder omvangrijke, grootonderhoudsklus is het vernieuwen van het rietdek van de ondertoren van de Zandwijkse Molen te Uppel / Almkerk. De kosten hiervan bedragen ruim 36.000 euro. De Molenstichting kreeg hiervoor een bijdrage toegezegd vanuit het Molenfonds. De hoogte van deze bijdrage is 70% van de totale kosten. Het niet gesubsidieerde deel betaalt de Molenstichting uit eigen middelen.

(Foto boven Monumenten in Altena)Deel dit bericht met je vrienden!