Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Renovatie Jannezandse burg start binnenkort' ‘Twee jaar geleden ronkten de sloophamers bij de brug.’
11okt

Renovatie Jannezandse burg start binnenkort

HANK - Het herstel van de monumentale Jannezandse brug wordt aangepakt, de voorbereidingen daarvoor zijn al even aan de gang. Binnenkort gaat de aannemer echt van start. Gemeente Altena droeg de brug hiertoe eerder over aan Stichting Ontwikkeling Altena die het monument beheert en onderhoudt.

Twee jaar geleden was de situatie totaal anders en stonden de sloophamers letterlijk te ronken bij dé brug. Christian Alderliesten (Progressief Altena) in een terugblik: ‘Gelukkig konden we de gemeente toentertijd net op tijd overtuigen dat de Jannezandse brug en Hank een beter lot verdienden. We kunnen nu uitzien naar de gewenste, respectvolle renovatie waar het spandoek op de brug om vroeg.’

Spandoek
Dat spandoek schreeuwde op 8 oktober 2018 zijn onmiskenbare boodschap. Er werd grote druk uitgeoefend op het, in de ogen van de inwoners van Hank en de ArchiefKring Hank in het bijzonder, onzalige besluit dat het college wilde nemen: slopen.
Uiteindelijk kwam het niet zover en werd besloten tot renoveren van de Jannezandse brug. Betrokkenen ervaarden dat toen als een grote overwinning voor Hank. ‘Maar ook voor iedereen die gehecht is aan de historie en identiteit van de kernen in Altena.’

Vertraging
Het project loopt inmiddels wel de nodige vertraging op. Is dat enerzijds door de huidige Coronacrisis, ook de gemeentelijke fusie en een onderzoek naar chroom-6 in de verflaag van de Jannezandse brug, bleken tijdsnoepers. Daarnaast vallen de kosten van de restauratie hoger uit dan verwacht, met alle ‘interne’ discussie binnen de stichting van dien.
Dat stof lijkt nu neergedaald. Helemaal zoals “toen” wordt de brug niet. Om de kosten binnen de beschikbare portemonnee te houden, moeten concessies worden gedaan. Het aanzicht van de oeververbinding uit 1930 blijft in ieder geval intact.

Start
Eerder was de verwachting dat de restauratie in mei dit jaar zou beginnen. Dat wordt oktober 2020. Aannemer De Vries uit Werkendam verwacht in maart 2021 dat de monumentale brug respectvol gerestaureerd zal zijn.

Firma De Vries is inmiddels aangewezen als hoofdaannemer. Deze hoopt in oktober te kunnen beginnen en in maart 2021 een gerestaureerde brug te kunnen opleveren.

Het Biesboschbruggetje over de Oostkil was in de Tweede Wereldoorlog, en decennia daarna, de enige verbinding tussen Hank en de Oostwaard.

(Foto's Christian Alderliesten)

Zie ook:
Monumentale brug Jannezand wordt nu aangepakt (vr, 7 feb 2020)
'Renovatie' Jannezandse brug onder druk uitgesteld (ma, 8 okt 2018)
Herstel brug Jannezand laat nog even op zich wachten (za, 18 nov 2017)
CDA ongeduldig over uitblijven restauratie brug Jannezand (vr, 29 sep 2017)


Deel dit bericht met je vrienden!