Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Open Monumentendag trekt duizend bezoekers '
14sep

Open Monumentendag trekt duizend bezoekers

ALTENA - Verdeeld over twee dagen brachten zo’n duizend mensen een bezoek aan één van de monumenten tijdens het afgelopen Monumentenweekend in Altena. Absolute toppers waren Fort Steurgat op zaterdag en kasteel Dussen op zondag.

Fort Steurgat, het meest zuidelijke fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kreeg zaterdag zo’n 250 bezoekers. Het fort dat is omgebouwd tot luxe wooneiland opende eenmalig de poort. Bezoekers werden rondgeleid door de bewoners en kregen uitleg over de restauratie en ombouw tot appartementen.
Fort Giessen trok zaterdag zo’n 150 bezoekers, die getuige waren van het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding aan Kees van Maastrigt.
Op Fort Altena kregen zaterdag 35 bezoekers een korte rondleiding aangeboden. Ook de kerken in de vesting en het torenklimmen trokken zo’n 100 bezoekers, net als de diverse molens in de streek. Zondag was Kasteel Dussen geopend, daar werden zo’n 300 bezoekers ontvangen uit alle windstreken. Omdat elders veel monumenten vanwege corona gesloten bleven, bezochten velen het romantische kasteel. Bezoekers konden tevens kennis maken met het programma voor het nieuwe culturele seizoen in het kasteel.

Fietsroutes
Op 17 en 18 september wordt de monumenten klassendag gehouden en bezoeken schoolkinderen Fort Giessen, de vesting Woudrichem, de Zuid-Hollandse molen en Kasteel Dussen. Bezoekers die willen nagenieten van de monumenten in Altena kunnen de webexpositie 'Mensen en Monumenten’ bekijken op salha.nl. Negen erfgoedvrijwilligers vertellen hun persoonlijke verhalen over de monumenten en hun bijzondere historie. Ook zijn de drie fietsroutes nog volop verkrijgbaar bij de VVV informatiepunten in de gehele regio. Fietsers kunnen kiezen tussen de Boerenlandroute; de Vesting tot Vestingroute en de drie Dijkenroute.

De organisatie van Open Monumentendag wordt jaarlijks verzorgd door Erfgoed Altena in samenwerking met andere partners.Deel dit bericht met je vrienden!