Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bouw Energiefabriek Sleeuwijk bijna klaar' Silo’s van 7 meter hoog, 4 meter in doorsnede en 100.000 liter inhoud.
30jul

Bouw Energiefabriek Sleeuwijk bijna klaar

SLEEUWIJK - De Energiefabriek West van Waterschap Rivierenland aan de Robijnsweg in Sleeuwijk is bijna klaar. De Energiefabriek haalt gas uit het slib van afvalwaterzuiveringen. Om het eindproduct (ingedikt slib) op te slaan voor vervoer, staan nu twee silo’s op het terrein. Het plaatsen van de silo’s vormt het sluitstuk in de bouwwerkzaamheden van Energiefabriek West.

De stalen silo’s zijn 7 meter hoog, 4 meter in doorsnede en hebben ieder een inhoud van 100.000 liter. Ze zijn vanuit België ’s nachts over de weg aangeleverd, elk 22.000 kg zwaar. Woensdag (29-7) stonden beide silo’s overeind. Volgens planning wordt de Energiefabriek vanaf augustus getest en opgestart, en is de Energiefabriek vanaf maart 2021 volledig in gebruik.

Afvalwater is een belangrijke bron van energie en grondstoffen. Waterschap Rivierenland bouwt om die reden bij Sleeuwijk een Energiefabriek bij de afvalwaterzuivering. Bij het zuiveren van afvalwater ontstaat slib. Uit meerdere zuiveringsinstallaties van het waterschap (tot in Zuid-Holland en Utrecht) verwerkt de Energiefabriek dit slib.

Bruikbaar gas uit slib
Uit dat slib wint het waterschap gas (met een vergistingsinstallatie). Het gas is geschikt voor het aardgasnetwerk in Nederland. Het slib dat na vergisting overblijft, wordt door centrifuges verder ingedikt. Uiteindelijk blijft minder dan de helft van het oorspronkelijke slib over. Dit materiaal belandt in de twee silo’s, van waaruit vrachtwagens het afvoeren naar de slibverwerking in Dordrecht. Met de silo’s slaagt het waterschap er in om het slib geurloos te verplaatsen naar de vrachtwagens. Het transport vindt plaats met geurdichte opleggers.

(Foto Waterschap Rivierenland)

Zie ook:
College voorstander van bouw energiefabriek Sleeuwijk (do, 28 feb 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!