Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hermen Vreugdenhil: 'Geen zonnepanelen op landbouwgrond'' In Hank liggen zonnepanelen op de schuur van akkerbouwer Justin Leemans.
17jun

Hermen Vreugdenhil: 'Geen zonnepanelen op landbouwgrond'

REGIO / NIEUWENDIJK - Hermen Vreugdenhil, namens de CU/SGP in de Provinciale Staten, doet met meerdere partijen een oproep vooral geen nieuwe zonneparken op landbouwgrond in Brabant toe te staan. Opmerkelijk, omdat een week eerder de gemeente Altena het voornemen naar buiten bracht om in Nieuwendijk aan de Breedesteeg een klein zonnepark aan te leggen.

Vreugdenhil nam woensdag (17-6) het initiatief om het Brabantse provinciebestuur op te roepen de aanleg van nieuwe zonneparken op landbouwgrond te stoppen. De CU-bestuurder laat weten: 'Die oproep doe ik namens zeven partijen in Provinciale Staten. Wij willen voorkomen dat goede agrarische grond gebruikt wordt voor zonneparken terwijl de daken van bedrijven nog niet gebruikt worden.'

De vraag is actueel omdat het provinciebestuur van Friesland al een tijdelijk verbod op nieuwe zonneparken op landbouwgrond heeft afgekondigd. Provinciale Staten van Overijssel hebben hun provinciebestuur opgeroepen dit voorbeeld te volgen. In dat licht is het voornemen van de gemeente Altea op zijn zachtst gezegd opmerkeljk.

Daken benutten
'Ook in Brabant krijgen ik volop signalen dat er actief gezocht wordt naar locaties voor zonneparken op goede agrarisch grond. Die druk zal alleen maar toenemen nu ontwikkelaars niet meer in Friesland en Overijssel terecht kunnen. We zien nu dat ontwikkelaars van grote zonneparken op zoek gaan naar de plekken waar het wél kan: gemeenten die hun beleid nog niet op orde hebben. Een tijdelijke stop kan helpen om in elk geval voorlopig pas op de plaats te maken. Eerst de daken benutten voordat er panelen op landbouwgrond geplaatst worden', sluit Vreugdenhil af.

In een tweet reageert Vreugdenhil op de voornemens van Altena. Wie naar de locatie aan de Breedsteeg kijkt, ziet dat daar in de buurt de daken in ieder geval nog niet volliggen. 'Schoolvoorbeeld van hoe het dus niet moet.'

(Boven: archieffoto ANE)

Zie ook:
Gemeente wil klein zonnepark aan Bredesteeg (vr, 12 jun 2020)
Beschikbaar in Altena: jouw zonne-energie op andermans dak (di, 5 feb 2019)
Dak voor Energie van de Boer in gebruik (di, 13 nov 2018)
Gezamenlijk zonnedak Hank een feit (do, 3 mei 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!