Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem ' Drie paren visarenden broeden in Biesbosch' De vogels vangen dagelijks grote voorns en brasems in de Biesbosch..
12jun

Drie paren visarenden broeden in Biesbosch

WERKENDAM - Het gaat snel met de uitbreiding van het aantal broedparen van visarenden in Nederland. In de Biesbosch zaten dit jaar maar liefst drie paartjes op de eieren. De Biesbosch is momenteel het enige natuurgebied in Nederland waar visarenden broeden. Het is nog niet te zien hoeveel jongen dit jaar in het natuurgebied uit het ei kropen. Adlus Staatsbosbeheer. 

De vogels kozen bomen en een hoogspanningsmast  als broedplek. Hoeveel jongen er in totaal zijn, is nog onbekend. Maar aan de hand van waarnemingen werd deze week duidelijk dat er op drie nesten jonge vogels uit de eieren zijn gekropen.

Boswachter Thomas van der Es (Staatsbosbeheer): "De visarenden hebben meerdere nesten in de Biesbosch gebouwd, waarvan er nu drie in gebruik zijn. Het nieuwe, derde paar begon vorig jaar al met het bouwen van meerdere nesten in het gebied. Na terugkeer uit Afrika dit voorjaar bleek dat één nest gekaapt was door een paartje slechtvalken, dus nam het nieuwe visarendpaar het andere nest in gebruik." Het is bekend van visarenden dat ze heel trouw zijn aan hun nestlocatie en dat ze graag bij elkaar in de buurt broeden. Vandaar dat er nu maar liefst drie broedparen in één natuurgebied zijn. Er broeden twee paren in een boom, een ander paar zit in een hoogspanningsmast bij het rustige, afgesloten bekken van Evides Waterbedrijf. Bij het nieuwe nest is een kreek tijdelijk afgesloten om de rust te bewaren.

De Biesbosch
Nationaal Park de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied. In de Biesbosch is dus sprake van eb en vloed, uniek. Water, rietlanden en kreken vormen het grootste deel van het landschap. Vooral de ondiepe visrijke natuurontwikkelingsgebieden zoals de Noordwaard en Zuiderklip zijn in trek bij de visarenden. De vogels vangen hier dagelijks met succes grote voorns en brasems. Het paartje dat in de boom broedt, zit vaak in de Noordwaard; het nieuwe broedpaar van de hoogspanningsmast is vaak in Zuiderklip te vinden. (Staatsbosbeheer)

(Foto archief ter illustratie)

Zie ook:
Nestboom visarend omgewaaid in Biesbosch (zo, 10 mrt 2019)
Speciale Visarendtochten in Nationaal park de Biesbosch (ma, 18 jul 2016)
Jonge visarend geboren in de Biesbosch (wo, 1 jun 2016)
Visarenden broeden voor het eerst in Nederland (ma, 2 mei 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!