Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente wil klein zonnepark aan Bredesteeg' Ongeveer 400 huishoudens kunnen er van profiteren.
12jun

Gemeente wil klein zonnepark aan Bredesteeg

ALTENA / NIEUWENDIJK - PowerField heeft een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend om een kleinschalig zonnepark te realiseren aan de Bredesteeg, tussen het woonlint aan de Rijksweg (Nieuwendijk) en de Rijksweg A27. Het plangebied is circa 1,5 hectare groot en bestaat uit gronden die momenteel agrarisch worden gebruikt. Niet op al deze grond worden zonnepanelen geplaatst. Het gaat om 1,2 ha. Het college wil meegaan met het plan en vraagt de gemeenteraad op 23 juni om een zogenaamde Verklaring van Geen Bedenkingen af te geven voor de aanleg.

Een dergelijk zonnepark op deze locatie kan op jaarbasis circa 1.400 MWh aan stroom produceren. Dit staat gelijk aan het verbruik van ruim 400 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Landschappelijk inpassen
Het college laat de gemeentewraad weten: 'Het zonnepark wordt landschappelijk ingepast, rekening houdend met de omgeving. Vanwege een reactie vanuit de omgeving is besloten de eerder ingeplande knotwilgen en haag niet toe te passen.' Om het zonnepark toch landschappelijk in de passen is aan de west-, noord- en oostzijde van het plan gekozen voor bloemrijk/kruidenrijk grasland. Dit versterkt tevens flora en fauna ter plaatse en het leefgebied voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Dit bloemrijk grasland zal tevens de onderste 50-70 cm van het zonnepark aan het zicht onttrekken. Een groot gedeelte van de stellages vallen daarmee uit het zicht. 'De zonnepanelen zelf blijven wel zichtbaar; maar deze worden vaak als minder storend ervaren. Het bloemrijk grasland heeft dus twee functies; meerwaarde voor flora en fauna en landschappelijke inpassing van de stellages.' Aldus het college.

Ook zal aan de noordzijde een natuurvriendelijke oever worden aangelegd. Naast de versterking van de biodiversiteit zorgt deze er tevens voor dat er (meer) water kan worden geborgen in natte perioden.

(Archieffoto ter illustratie)Deel dit bericht met je vrienden!