Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Beatrixziekenhuis gesloten, coronapatiënte komt uit Nieuwendijk  - UPDATE' Patiënte in Erasmus MC met coronavirus verbleef eerder in Beatrixziekenhuis.
01mrt

Beatrixziekenhuis gesloten, coronapatiënte komt uit Nieuwendijk - UPDATE

REGIO / ALTENA: Om besmettingen te voorkomen zijn het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepoli Leerdam per direct gesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers. Aanleiding is het verblijf van een patiënt die in Erasmus Medisch Centrum positief is getest op het coronavirus. Deze patiënt verbleef van 21 februari tot en met 28 februari op de intensive care van het Beatrixziekenhuis. De patiënt is vrijdag 28 februari overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens het tot en met vrijdag 28 februari geldende RIVM-protocol was er geen aanleiding om deze patiënte te hoeven testen. Meerdere bronnen melden dat de patiënte (49) uit de gemeente Altena komt en wel uit Nieuwendijk. Om privacyredenen blijft verdere adressering onvermeld.

Beatrixziekenhuis sluit per direct
In nauw overleg met RIVM heeft Rivas Zorggroep besloten het Beatrixziekenhuis per direct te sluiten vanwege een grote kans op besmetting. Voor patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven, geldt dat zij geen bezoek mogen ontvangen. Nieuwe patiënten worden in overleg doorverwezen naar andere ziekenhuizen.

UPDATE 1: De functieafdelingen van het ziekenhuis en de poliklinieken blijven tot en met woensdag gesloten, zo werd bekendgemaakt door het Beatrixziekenhuis. Op woensdag volgt meer informatie.

Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: ‘Het besmettingsrisico is groot. Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen. Om besmettingen te voorkomen, sluiten wij nu in samenspraak met RIVM de deuren van het ziekenhuis.’
Dit betekent ook dat alle afspraken in het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek niet doorgaan. Patiënten worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.

Aanleiding en achtergrond
Vrijdagavond 21 februari heeft een patiënt zich gemeld op de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis met klachten aan de luchtwegen. De patiënt voldeed niet aan de toen geldende casusdefinitie corona van het RIVM om getest te hoeven worden op corona. De patiënt was niet in een risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een bevestigde besmette patiënt. Halverwege de middag, vrijdag 28 februari, paste het RIVM het protocol aan. De patiënt was toen al naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.

Aanvullende maatregelen
Medewerkers, patiënten en bezoekers die in contact geweest zijn met de patiënt en/of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari zijn benaderd. Alle afspraken zijn gemaakt volgens de protocollen van het RIVM.
Voor medewerkers, patiënten en bezoekers die niet in contact zijn geweest met de patiënt en/of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari, gelden de richtlijnen zoals voor de rest van Nederland door het RIVM vastgesteld.

Erasmus veilig
Het Erasmus MC is goed voorbereid op coronavirus en veilig om te bezoeken, zo meldt het medisch centrum in Rotterdam. 'Patiënten en bezoekers kunnen het ziekenhuis veilig blijven bezoeken als hier besmette patiënten zijn opgenomen. Ook kunnen ze veilig worden opgenomen.'

Voor meer informatie over het coronavirus en de richtlijnen: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus

UPDATE 2
Burgemeester Egbert Lichtenberg leeft mee met de betrokken vrouw en de situatie: 'Het is spijtig te moeten horen dat er weer nieuwe besmettingen zijn in ons land, waaronder ook een mevrouw uit onze gemeente. Wij leven mee met haar en de familie en hopen dat zij snel weer opknapt. De patiënt is in goede handen en ook de familie wordt goed begeleid door het ziekenhuis. Uiteraard laat ik mij als burgemeester goed informeren en is er nauw contact met alle betrokken partijen, zoals de GGD, het RIVM en de Veiligheidsregio. Het is erg vervelend wat de betrokkenen meemaken en de zorgen die dit met zich meebrengt. We roepen op om de privacy van de familie te blijven respecteren.' Lichtenberg verklaarde dit tegenover de Veiligheidsregio.

UPDATE 3
In een tweede persconferentie werd aanvullende informatie gedeeld. Iedereen die in contact is geweest met de door het Coronavirus besmette vrouw is bekend. 'De besmette vrouw heeft in het ziekenhuis met tientallen mensen contact gehad', aldus Robert Chabot (voorzitter medische staf).

Iedereen is bevraagd op klachten. Wie aangaf die te hebben, wordt nader onderzocht. Om hoeveel  mensen het exact gaat, is nog niet duidelijk kon. De 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk lag een week lang ernstig ziek in het Beatrixziekenhuis en werd later overgeplaatst naar het Erasmus MC. Andere patiënten in het Gorcumse ziekenhuis hebben geen contact met haar gehad. De patiënte werd apart verpleegd.

Chabot verklaarde verder dat er geen redenen waren om de vrouw te verdenken. 'Zij had geen risicocontacten en had niet gereisd.' Volgens de voorzitter van de medische staf kunnen alle patiënten het ziekenhuis verlaten.
Alle spreekuren van de poliklinieken zijn gecanceld, alle patiënten werden zondagmiddag afgebeld. Personeel dat komende dagen diensten moet draaien, gaat via een centrale ingang naar binnen. Iedereen wordt daar getest (temperatuurmeting).  

(Archieffoto ter illustratie)Deel dit bericht met je vrienden!