vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Kunstwerk 'Waiting for it to end ...' stemt to nadenken

21 februari 2020 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Zittend naast elkaar kijken twee mensen uit over het water. Het hoofd van de één rust op de schouder van de ander, met hun blik op de horizon. Deze installatie van de Palestijns-Libanese kunstenaar Alaa Minawi laat twee mensen zien die wachten op het einde van de wreedheid van de oorlog – van alle oorlogen – zodat ze in vrede verder kunnen leven.

Kunstenaar Alaa Minawi (foto links) creeërde voor het Biesbosch MuseumEiland het bijzondere kunstwerk "Waiting for it to end…" Minawi kreeg het idee na het zien van de tentoonstelling '75 jaar bevrijding'. Hij legt uit: 'Ik werd geraakt door een foto van een man en een vrouw die in een karretje medicijnen vervoerden. Het deed me denken aan alle mensen in Nederland die thuisbleven en niet vluchtten tijdens de oorlog. Ze moeten bang zijn geweest voor zichzelf en voor degenen die ze lief hadden. Die zorgen, gecombineerd met het gevoel van hoop dat de oorlog ooit zal eindigen, waren het startpunt voor de installatie.' Minawi hoopt dat de installatie aan bezoekers laat zien wat burgers tijdens een oorlog hebben meegemaakt.

Niemandsland
Tijdens de oorlog werd de Biesbosch gezien als een moeilijk begaanbaar ‘niemandsland’. Het werd zo het decor voor smokkelaars en onderduikers. Nadat zuidelijk Nederland in 1944 was bevrijd, werd de Biesbosch gebruikt als een locatie voor crossings tussen bezet en bevrijd gebied. Het was een van de laatste Brabantse plekken waar nog gewacht werd op het einde van de oorlog.

Waiting for it to end
in tijden van oorlog, zijn er mensen die vechten
anderen die vluchten
anders die thuis blijven
wachtend totdat het eindigt …

Uitleg
Brabant Remembers noteert: 'Waiting for it to end … toont gewone mensen wachtend op het eindigen van de wreedheid van de oorlog, van alle oorlogen, zodat ze in vrede kunnen voortleven. Twee mensen kijken zittend naast elkaar naar de horizon. Het hoofd van de een rust op de schouder van de ander. Terwijl ze wachten, vervagen ze langzaam. Planten en mos beginnen het koppel te overwoekeren. Totdat van de mensen alleen nog de contouren zichtbaar zijn, van gehard metaal, terwijl ze nog steeds wachten.

Waiting for it to end … gaat over volharding, en over de meest simpele behoefte in het leven: te kunnen leven in rust en vrede. Dit betreft de burgers die niets met de oorlog van doen hadden, maar toch de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Maar ook de mensen overal op aarde voor wie oorlog nog steeds een dagelijkse praktijk is, en die nog steeds wachten, tot het allemaal eindigt.'

Data en info
Locatie: Biesbosch MuseumEiland (Hilweg 2, Werkendam)
Data: vanaf 9 maart
Meer informatie: Op 18 april, 24 mei, 20 juni, 18 juli, 22 augustus vinden er tegen de achtergrond van dit kunstwerk in de middag diverse theater- en muziekvoorstellingen plaats die thematisch aansluiten bij De Kunst van de Vrijheid, geprogrammeerd door Kunstmin. Bezoekers kunnen zo het kunstwerk op een andere manier ervaren.

Wie het Biesbosch MuseumEiland bezoekt, kan het kunstwerk gratis bekijken.

  • Voor de voorstellingen kun je hier binnenkort tickets kopen.

(Foto's www.brabantremembers.com)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.