donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Hoogwater Noordwaard: gemeente schaalt op naar GRIP1

10 februari 2020 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het water in de Noordwaard bereikt naar verwachting dinsdagochtend +2.51 NAP. Dat is de hoogste stand. Daarna zakt het water weer.

Het water in de Noordwaard steeg maandagavond tot +2.45 NAP (20.50 uur). De verwachting is dat deze dinsdagochtend (11-2) rond 07.50 uur de waarde van +2.51 NAP bereikt. Dat is de hoogste stand. Daarna zakt het water weer. ’s Avonds om 20.20 uur is het water dan gezakt tot +2.32 NAP.

De gemeente Altena heeft maandagavond overleg gehad met Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, politie, brandweer en de De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Er werd opgeschaald naar GRIP1, de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP. Dat is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt. Deze systematiek kent zes opschalingsniveau's: GRIP 1 t/m 5 en GRIP Rijk. Voor elk niveau is vastgelegd wie verantwoordelijk is, met welke bevoegdheden. Via de GRIP-procedure zoekt de crisisorganisatie het meest geschikte niveau van afstemming en samenwerking.

Rijkswaterstaat houdt de waterstanden de hele nacht in de gaten. Er werden vooralsnog geen extra maatregelen genomen. De gemeente laat weten: 'Wij blijven continu monitoren en zijn alert. We hebben bewoners geinformeerd.' 

Kippen op stok
Een inwoner van de Noordwaard liet maandagavond weten: 'Voor het geval mensen denken dat wij in nood zijn. Paardjes staan op stal. Kippen op stok. Jan leg ik zo op bed.  Water staat lekker hoog. Wind wat afgezwakt gelukkig. Het water heef al vaker zo hoog gestaan in de Noordwaard. Alleen kwam het dan voornamelijk van de andere kant.'

  • De actuele waterstanden zijn HIER te vinden.

(Foto Waterschap Rivierenland)

Zie ook:

Lees meer over:

hoogwater Noordwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.