Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Noordwaard loopt vol: 'Mooie natte boel'' Het hoogwaterrecord van 3 januari 2018 gaat sneuvelen.
10feb

Noordwaard loopt vol: 'Mooie natte boel'

WERKENDAM / NOORDWAARD: ‘Kom maar op met dat water!’ De grazers staan op hoge, droge plaatsen. Maandag gaat de Noordwaard meestromen met de Merwede. Daarmee sneuvelt het hoogwaterrecord van 3 januari 2018 ... Bij Werkendam stroomde de drempel als eerste over.

En inderdaad, het water in de Noordwaard staat maandagochtend (10-2) ca. +2 NAP. De Noordwaard liep vol, eerst nog enkele centimeters, dan oplopend tot maximaal een halve meter. Vanmiddag stijgt het getij tot 2,37m +NAP, ruim boven de dempel van de Noordwaard. Pas op woensdag komt de vloed niet meer zo hoog. De hoogte van officieel hoogwater (2,50m +NAP) wordt waarschijnlijk net niet gehaald. Zo meldt Waterschap Rivierenland.

Kom maar op met dat water!
Jan Louis Reijnierse (Gebr. Van Kessel) had gelijk toen hij eerder meldde: ‘Na meer dan vier jaar onderhoud aan de Noordwaard gaat het zeer waarschijnlijk maandag gebeuren. Door de combinatie van de huidige storm, het hoge water in de rivieren en een springtij gaat de Noordwaard doorstromen...
De grazers, die we gebruiken voor ons circulair beheer om de Noordwaard "kaal" te houden voor een optimale doorstroming, zijn naar hoge en droge plaatsen gebracht. Kom maar op met dat water! Laat maar eens zien waarvoor de Noordwaard aangelegd is.’

'Natte boel'
Inmiddels stuwde de wind het water over de Braspenning en loopt de Noordwaard vol via de duikers in de Merwede ... Veel overstromingsgraslanden en vloedbossen staan onder water. De Otterpolder en Thomaswaard (Sliedrechtse Biesbosch) volgen mogelijk later ook vandaag. Boswachter Thomas geniet en noemt het 'een mooie natte boel.' Maar ook: 'Blauwe reigers beleven gouden tijden. Voorbijtrekkende mollen en muizen staan op hun dagmenu.'

Waterstanden
De gemeente Altena is alert en houdt de waterstanden nauwlettend in de gaten. De bewoners worden persoonlijk geïnformeerd. De hoogste stand wordt dinsdagmorgen (11-2) verwacht.

In onderstaande video is te zien hoe een en ander bedoeld is. Door de ontpoldering kan het rivierwater bij hoogwater de Noordwaard in- en uitstromen. Deze overstromingsaanpak is onderdeel van de Ruimte voor de Rivier-projecten van Rijkswaterstaat om Nederland waterveilig te maken.

Vorige week was het 25 jaar geleden dat het rivierwater extreem hoog tegen de dijken stond. In het rivierengebied was de dreiging zo groot dat mensen huis en haard moesten verlaten.

(Foto boven Jeanette Groeneveld - midden WS Rivierenland: De Noordwaard op maandagochtend (10-2) toen de vloed net de drempel bereikte.)

Zie ook:
Leven met het water. Noordwaard officieel doorstroomgebied (ma, 12 okt 2015)
Noordwaard weer getijdegebied (di, 29 sep 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!