Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Opening tentoonstelling ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’' ‘Wat doet u? Het verleden keert met die vraag terug in het heden.
21dec 2019

Opening tentoonstelling ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’

WERKENDAM - Zaterdag 14 december werd op het Biesbosch MuseumEiland de tentoonstelling “Biesbosch 75 jaar Bevrijd geopend”.

Na een introductie van Peter van Beek, directeur van het Biesbosch Museum, gaf hij het woord aan Yves de Boer voorzitter van de Stichting Biesbosch MuseumEiland. Deze heette de aanwezigen welkom, speciaal de wethouders van Altena en Geertruidenberg. Hij sprak zijn waardering uit voor al het werk dat is verzet om tot deze expositie te komen.

Ton Rombouts die als voorzitter van de stichting Crossroads de tentoonstelling opende sloot af met de volgende vraag: Wat doet u als er een vluchteling met koffer bij u op de stoep staat en vraagt om hulp/ onderdak. Het verleden keert met die vraag terug in het heden.

Het Biesbosch Museum heeft een indrukwekkende, interactieve tentoonstelling samengesteld op basis van oorlogsverhalen. De Biesbosch was in 1944 een uniek gebied, het zuiden van Nederland was bevrijd, het noorden bezet gebied. Daartussen zat de Biesbosch, meters hoog riet en een getijde verschil van twee meter. Niet voor niets was de Biesbosch een uitgelezen gebied om onder te duiken, of schepen te verstoppen. Het bekendste oorlogsverhaal uit de Biesbosch is dat van de crossings; verzetsstrijders die informatie en mensen naar het bevrijde zuiden brachten en b.v. medicijnen meenamen naar het noorden.

Er wordt niet alleen met panelen gewerkt, maar ook interactief. Er is een enorm touchscreen. Als je op die digitale kaart van de Biesbosch symbooltjes aanraakt, komen de verhalen en foto’s tevoorschijn wat zich op die plek heeft afgespeeld. En er zijn veel verhalen; van verborgen binnenvaarschepen, geheime zenders, neergestorte vliegtuigen en heldhaftige boeren. Door in het dilemmabos de oorlogsverhalen naar het nu te brengen, wordt de relevantie van WOII voor de huidige generaties beter begrepen en komt het dichterbij.

De tentoonstelling “Biesbosch 75 jaar Bevrijd” op het Biesbosch MuseumEiland is onderdeel van een aansprekend programma onder dezelfde naam, ondersteund door de centrale provinciale organisatie Crossroads. Het bestaat uit meerdere onderdelen; lokaal, regionaal en provinciaal; ook over de grens met de noordkant van de Biesbosch.

“Biesbosch 75 jaar Bevrijd” is een onderdeel van de campagne Brabant Remembers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens immers voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een leven veranderende keuze centraal staat.

Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant breed programma passend in de internationale campagne Europe Remembers. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.
Een deel van deze verhalen is ook te zien in de expositie; Biesbosch 75 jaar Bevrijd.Deel dit bericht met je vrienden!