zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Altena heeft een nieuwe - groene - energieproducent

10 december 2019 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Altena is sinds eind november een energieproducent rijker. De familie Van Bergeijk heeft zich aangesloten bij Altena Nieuwe Energie. De energie van hun 1.900 zonnepanelen in Werkendam is daardoor te koop voor inwoners van Altena. Langzaam maar zeker begint een nieuw streekproduct te ontstaan: groene stroom.

Ad en Merie van Bergeijk werd geïnspireerd door het voorbeeld van De Bloemplaathoeve in Almkerk. Ad van Bergeijk: ‘Het idee om de daken van onze schuren te gaan gebruiken voor zonne-energie speelde al een tijdje. We koelen en drogen in die schuren de opbrengst van ons land: aardappelen, vlas, blauw maanzaad, uien, noem het maar. Ons eigen verbruik is zo’n 100.000 kWh per jaar, da’s best veel. Dus ben ik op de open dag bij Christian van Winden gaan kijken. Hij heeft voor hun boerderij alles secuur uitgezocht en ons in contact gebracht met Altena Nieuwe Energie. Vandaaruit ging het balletje rollen.

Operationeel
Eigenlijk zouden we al 20 weken operationeel moeten zijn, maar we waren afhankelijk van een netbeheerder met weinig tijd en een gebrekkige onderlinge communicatie bij de leveranciers. Dat was wel frustrerend, want de zon bleef maar schijnen afgelopen zomer. Cees de Bas van de coöperatie heeft geholpen de boel weer vlot te trekken, zodat we op 21 november de installatie aan konden sluiten.”

Merie van Bergeijk vertelt over hun keuze om de energie te leveren aan Altena Nieuwe Energie: “Wij zelf wonen helemaal vrij en omringd door water in de Biesbosch, op een geweldige plek. Maar wij kijken ook uit op de Amercentrale, waarvan steeds duidelijker wordt dat de biomassa die ze daar stoken helemaal niet duurzaam is. Ik verbaas me nog steeds hoe nonchalant mensen met de natuur omgaan. Wandelend met de hond ruim ik de troep bij elkaar, dat is soms wel een vuilniszak vol…"

Stroom opwekken
Voor ons als gezin - wij komen alleen met een boot bij ons huis – is bovendien zelfvoorzienendheid iets waar we over nadenken. Hoe maak je slim gebruik van wat er is, en zorg je ervoor dat je jezelf redt? Je wilt zo min mogelijk afhankelijk zijn. Dat zette ons wel aan tot denken over hoe het anders kan en besluit je op een gegeven moment: wij gaan zelf stroom opwekken. Duurzaam. En omdat we meer dan genoeg opwekken, kunnen we dat doorverkopen aan de mensen in Altena, en wordt ook Altena wat meer zelfvoorzienend. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Lees meer over:

duurzaam groene energie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.