Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Meet & Greet ZwerfAfvalPakkers en gemeente zinvol ' 'Als je alleen zwerfafval raapt, lijkt het alsof je de enige bent. Niets is minder waar.'
28nov

Meet & Greet ZwerfAfvalPakkers en gemeente zinvol

ALMKERK - De ZwerfAfvalPakkers-bijeenkomst donderdagavond (28-11) op het gemeentehuis trok een mooie belangstelling. Ruim 30 mensen (inclusief twee kinderen) afkomstig vanuit het hele gebied, waarvan velen al jaren zwerfafval ruimen in hun buurt of wandelroute, gaven gehoor aan de uitnodiging van de gemeente Altena elkaar een keer te ontmoeten.

'ZAP'pers willen we een gezicht geven', sprak wethouder Roland van Vugt die de aanwezigen hartelijk welkom heette. 'Wat de gemeente betreft willen we een bijeenkomst als deze vaker houden. Als je in je eentje zwerfafval opruimt, lijkt het alsof je er alleen voor staat. Vanavond zie je dat er veel meer mensen zijn die hetzelfde doen. Uiteindelijk zijn er nog meer, want niet iedereen kon vanavond komen.' De wethouder dankte iedereen heel hartelijk voor zijn of haar inzet. 'We hebben elkaar nodig. De gemeente doet wat ze kan, maar dat lukt niet alleen.' Behalve woorden van dank was er ook koffie met gebak voor de aanwezigen.

Gastlessen
Naast de wethouder waren ook enkele medewerkers van de gemeente aanwezig en werd door bureau De Bries verteld wat in de gemeente Altena nog meer wordt gedaan om zwerfafval tegen te gaan. Een bekend voorbeeld is de Landelijke Opschoondag in Altena, een project waar de laatste keer veel inwoners aan meededen. Maar ook gastlessen op basis- en vo-scholen zijn initiatieven om kinderen en jeugd inzicht te geven waarom afval niet op straat en de natuur thuishoort. Op Het Willem in Wijk en Aalburg worden creatieve afvalbakken ontworpen die een plek krijgen langs de zogenaamde 'snoeproutes'.

ZAP'pers
De term ZwerfAfvalPakkers (ZAP 'pers) was voor diverse mensen nieuw, maar werd niettemin door de aanwezigen probleemloos opgepakt. Wie ZAP'per wil worden, werd ook uitgenodigd. 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe minder zwerfafval.' Mensen konden na afloop ook diverse materialen in bruikleen krijgen zoals een afvalgrijper, afvalhouder, handschoenen en speciale afvalzakken. Ook komt er nog een fluorescerend hesje met op de rugzijde de tekst: 'Altena is supporter van schoon'. En daaronder 'Vrijwilliger'. Dit omdat er vanuit de omgeving nogal eens de verwarring ontstaat dat mensen die vrijwillige zwerfafval rapen, een taakstraf zouden hebben. Niets is minder waar. 'Eigenlijk zijn jullie helden.'  De voorgestelde tekst viel in prima aarde. Beter dan 'Opgeruimd staat netjes', sprak een mevrouw uit Woudrichem. 'Het leek altijd of die tekst over mijzelf ging', grapte ze.

De opvallende hesjes (foto boven) worden binnenkort voorzien van de juiste teksten en zijn dan via de gemeente verkrijgbaar.

Na de ronde met tips vanuit de zaal aan het einde van de avond was er voor iedereen nog een hapje en een drankje en konden onderling verder meningen en tips uitgewisseld worden. 

(Foto's redactie Mediaplein Altena.Net)Deel dit bericht met je vrienden!