donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Meer geld nodig om veerverbindingen in de vaart te houden

19 november 2019 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Riveer wil in de toekomst volledig elektrisch gaan varen, aldus plannen uit 2017. Er zit alleen wel een kink in de kabel. Of eigenlijk twee. De eerste veerboot had in 2019 moeten varen volgens de oorspronkelijke plannen. 'Het verduurzamen van de veerverbindingen van en naar Werkendam, Sleeuwijk en Woudrichem gaat langer duren dan gewenst en het rendement zal lager worden dan eerder verwacht.' Dat schrijft het college van BenW van de gemeente Altena aan de raad. De tegenvallers hebben tot gevolg dat het exploitatietekort van de veerverbinding stijgt. Er moet dus extra geld op tafel komen.

De gemeente Gorinchem vraagt nu aan Altena om structureel meer bij te dragen én om tijdens de overbruggingsperiode tot de nieuwe veren in de vaart zijn daarbovenop extra middelen beschikbaar te stellen om de veren in vaart te houden. Ook stelt Gorinchem voor om de bijdragen aan het veer van en naar Woudrichem gelijk te trekken om ook daar het exploitatietekort te vereffenen.

Altena betaalt vanaf 2020 ruim 44.000 euro per jaar meer vanwege het lagere rendement door de verduurzaming en schuift in 2020 en 2021 ruim twee ton over tafel als overbruggingsbijdragen. Ook is er een structurele ophoging vanaf 2020 van 10.000 euro voor de gelijkmatige verdeling van het exploitatietekort op de veerdienst Gorinchem – Woudrichem.

Aanvulling
De gemeente Altena vindt het vervoer over water belangrijk. 'Vanwege het stimuleren van (gezond) fietsgebruik, ontlasting van het wegennet, duurzaamheid en het recreatieve gebruik zijn de veerverbindingen belangrijk. De veren worden door 390.000 passagiers per jaar gebruikt en vormen een belangrijke aanvulling op het mobiliteitsnetwerk van Altena. De veren worden zowel door forensen als scholieren en recreanten gebruikt.'

Aanpassingen
Om met de nieuwe schepen straks aan te kunnen meren worden in 2021 de aanmeervoorzieningen aangepast. Met de nieuwe schepen wordt namelijk aan de korte (voor- of achterzijde) ingestapt. Hierdoor moeten de steigers bij Werkendam, Sleeuwijk en Woudrichem aangepast worden. Ook dit zla extra kosten met zich meebrengen. Over de hoogte daarvan is nog niets bekend.

(Archieffoto Riveer)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.