Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Debat over Mobiliteit brengt levendige discussies' Gratis openbaar vervoer, alternatief vervoer bij invalswegen, zomaar twee suggesties.
11nov

Debat over Mobiliteit brengt levendige discussies

WERKENDAM - Donderdagavond (7-11) vond in het voormalige nutsgebouw aan de Hoogstraat in Werkendam een debatavond over Mobiliteit plaats. Twee uitgenodigde deskundigen en ruim twintig mensen kwamen af op deze door Progressief Altena georganiseerde avond. 

De zaal noemt openbaar vervoer, aanbieden alternatief vervoer bij invalswegen, nachtbussen, A27, sluipverkeer, scheiding verkeersstromen en veilig fietsen als belangrijke aandachtspunten. PvdA Statenfractievoorzitter Noord-Brabant Stijn Smeulders vertelt hoe de verantwoordelijkheden voor deze zaken zijn verdeeld. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor lokale wegen en doelgroepenvervoer, maar heeft wel invloed. Vooral op de busvervoerconcessie in West-Brabant omdat deze de komende tijd op de Provinciale agenda staat. en de aanbesteding meer flexibeler is geworden. Hij verzocht de lokale politiek om alert te zijn bij de aanbesteding.

Discussie
Dan krijgt verkeersdeskundige en lector aan de Breda University of Aplied Science Ruud Hornman het woord. Hij noemt het oplossen van mobiliteitsknelpunten “een legpuzzel met ontbrekende stukjes’. Met een slimme mobiliteitsapp zouden reizigers beter geholpen zijn, dan met weer een nieuwe openbaar vervoer concessie aan een vervoerder, die vervolgens zes jaar stil gaat zitten. Hornman biedt hiermee gespreksstof breekt.

Zo ontstaat een levendige discussie met de zaal. Zaken als keuzes maken, omdenken, 100 kilometer per uur op alle snelwegen, bedrijfsvervoer, carpoolen, sturen met geld, gratis openbaar vervoer, alternatief vervoer bij invalswegen, belbus, bushaltes met meer functies passeren de revue. Met verkeersveiligheid als grootste probleem. Het aantal ongelukken en verkeersdoden stijgt weer: oorzaken als verkeersdrukte, verkeerd gebruik van mobiele telefoons en drugs worden genoemd.

Oplossingen
Er komen ook oplossingen: 'Los de schijnbare veiligheid van de Duijlweg op. Richt de verkeershubs bij de snelwegen veel beter in en biedt daar diensten en alternatief vervoer aan. Scheidt verkeersstromen en benut de mogelijkheden van slimmer beprijzen van openbaar vervoer.'
Maarten de Winter vroeg wethouder Tanis wat hij meeneemt van deze avond. De wethouder vertelde dat de concessie West-Brabant in december in de raad wordt behandeld. Verder was hij gecharmeerd van het idee om bij de invalswegen alternatief vervoer aan te bieden. Verkeersveiligheid heeft zijn aandacht al, maar dat onderstreepte hij donderdagavond nog maar eens.Deel dit bericht met je vrienden!