donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Wie moet betalen voor de bloembakkenbrand?

8 oktober 2019 (door WerkendamNet)

HANK - Ongeacht het motief is vandalisme op zichzelf natuurlijk nooit goed te praten. Dat geldt ook voor de schade die eerder dit jaar werd aangericht toen nieuw geplaatste bloembakken in de Kerkstraat in Hank in brand werden gestoken. De objecten worden door sommigen als onprettig ervaren omdat ze onder meer een negatieve uitwerking op de plaatselijke verkeersveiligheid zouden kunnen hebben. Zo lijkt het mogelijk te zijn dat kinderen en dieren zich erachter kunnen verschuilen, waarna ze praktisch onzichtbaar de weg op kunnen lopen met mogelijk ernstige ongelukken tot gevolg. Daarnaast steekt het diverse bewoners van Hank dat de gemeente Altena hen niet vooraf – bijvoorbeeld middels een bewonersbijeenkomst – op de hoogte heeft gesteld van de komst van de nieuwe bloembakken, zodat men van tevoren kon wijzen op de mogelijke gevaren ervan.

Alle inwoners via gemeentelijke belasting de pineut

Het protest rondom de bewuste bloembakken heeft inmiddels een dusdanig niveau bereikt dat vooralsnog onbekende actievoerders tot tweemaal toe een bloembak in brand hebben gestoken. De laatste keer dat dit gebeurde werden daarvoor autobanden gebruikt. Maar wie betaalt uiteindelijk de rekening voor de op deze wijze vernielde bloembakken? Het antwoord zal wellicht niet verbazen: indirect zijn dat alle inwoners van de gemeente Altena, tenzij de brandstichter alsnog in de kraag wordt gevat. Wordt de dader van de bloembakbranden succesvol opgespoord, dan kan de gemeente deze persoon via haar jurist aansprakelijk stellen voor de veroorzaakte schade. In alle andere gevallen wordt de ontstane schade uit de gemeentekas betaald, die gevuld is met de belastingopbrengsten van de lokale inwoners.

Geen claimmogelijkheid bij Waarborgfonds Motorvoertuigen

De situatie had er anders uitgezien als een anonieme actievoerder geprobeerd zou hebben om een bloembak met zijn of haar auto kapot te rammen en daarna het hazenpad had gekozen. Zou in zo’n geval de dader nooit opgespoord worden, dan kan de gemeente een beroep doen op het Waarborgfonds Motorvoertuigen, dat dit soort schadegevallen aan straatmeubilair vergoedt. Dit waarborgfonds wordt in principe door alle Nederlandse autobezitters via hun autoverzekering gevuld. Verzekeraars dragen namelijk een klein gedeelte van de ontvangen verzekeringspremie over aan dit fonds, zodat mensen en instanties die met anonieme schadegevallen worden geconfronteerd die door motorvoertuigen zijn ontstaan niet met de – soms letterlijke – brokken blijven zitten. Het maakt daarbij dus niet uit of een verzekerde nu de goedkoopste autoverzekering of de duurste heeft afgesloten, want uiteindelijk betalen alle Nederlandse autoverzekerden aan dit fonds mee.



Gedupeerde autobezitter

Als zou blijken dat de in brand gestoken autobanden afkomstig zijn van een voertuig van een autobezitter die zelf part noch deel aan de vurige protestactie heeft, dan zou deze op zijn beurt de in de vlammenzee verloren gegane banden mogelijk vergoed kunnen krijgen via de autoverzekering. Heeft deze persoon echter alleen maar een WA-verzekering, oftewel de goedkoopste autoverzekering voor zijn voertuig afgesloten, dan zal er helaas geen schadevergoeding worden uitgekeerd. Is er daarentegen sprake van een WA+ beperkte casco, dan hangt het succesvol kunnen claimen van de schade af van de specifieke definitie die de verzekeringsmaatschappij hanteert voor vandalisme. Alleen in het geval van een allriskverzekering kan de autobezitter er altijd zeker van zijn dat de door brand vernielde autobanden volledig door de verzekeraar zullen worden vergoed.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.