zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

HAK plant eerste PlanetProof rode kool in Hank

3 mei 2019 (door WerkendamNet)

HANK / GIESSEN / ALMKERK: HAK uit Giessen heeft de eerste rode kool geplant volgens de ‘On the way to PlanetProof’ criteria, een belangrijke eerste stap in een omschakeling naar nog meer duurzaam geteelde, gecertificeerde groenten en peulvruchten. De omschakeling is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie ‘De Groene Keuken van HAK’. De On the way to PlanetProof rode kool werd geplant op een oppervlakte van 20 hectare in Hank. 

Voor zowel HAK als teler Wim Straver, van het gelijknamige landbouwbedrijf uit Almkerk, is dit traject een nieuwe uitdaging. Om aan de strenge eisen te kunnen voldoen, zoals verbetering van de bodemvruchtbaarheid, de inzet van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en het zoveel mogelijk mechanisch bestrijden van onkruid. 

Het besluit om als eerste met rode kool op PlanetProof teelt over te stappen volgt na een succesvolle proef vorig jaar. Adri den Dekker (directie HAK): “Rode kool is een van onze belangrijkste producten, dus we beginnen daar waar de impact het grootst is. We starten dit jaar proeven met bladgroenten, Hollandse bruine bonen, doperwten en sperziebonen en wortelen. Uiteindelijk willen we met onze lokale groenten en peulvruchten zo snel mogelijk maar uiterlijk 2021 volledig op On the way to PlanetProof zijn overgeschakeld.” (Artikel loopt door onder de foto.)

Ambitieus, maar haalbaar
Volgens Straver is On the way to PlanetProof een ‘intensivering van goed landbouwbeleid’ en zijn de eisen qua teelt ‘ambitieus, maar haalbaar’. Wel kunnen er in het seizoen omstandigheden optreden die om bijsturing vragen. Straver: “De natuur laat zich nu eenmaal niet dirigeren. Maar ook dat is geregeld in de On the way to PlanetProof aanpak: wat kun je bijvoorbeeld doen om bij een insectenplaag de onvermijdbare inzet van een gewasbeschermingsmiddel te compenseren?”

Ook voor HAK geldt dat de begeleiding van de teelt meer tijd en energie zal gaan kosten, verwacht Den Dekker. “Het is niet iets wat je zomaar even doet”, zegt hij. “Maar technisch is het haalbaar. Wij zetten deze extra stap omdat On the way to PlanetProof voor HAK heel belangrijk is in onze reis in verduurzaming en optimalisatie van de kwaliteit door de hele keten heen. De kracht van dit concept is dat het breed is opgezet en uitgaat van duurzaamheid in alle schakels van de keten; van grond tot mond.”

Lees meer over:

rode kool
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.