vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Watertoeristen gaan in Altena belasting betalen

26 april 2019 (door WerkendamNet)

ALTENA - Passanten die willen overnachten in de jachtavens van de nieuwe gemeente Altena en van buiten deze gemeente komen, gaan betalen voor hun nachtrust. De gemeente Altena voert toch een zogeheten watertoeristenbelasting in. Per overnachting moet 1,18 euro per persoon per etmaal worden afgerekend. Voor exploitanten van jachthavens in de voormalige gemeenten Aalburg en Werkendam is dit een nieuwe belasting. Aldus het college in een raadsinformatiebrief. 

In december 2018 werd al besloten om in Altena watertoeristenbelasting te heffen. Het college van B en W laat nu weten dat 2019 een overgangsjaar is. Wel gaat de heffing dit jaar gelden voor passanten.

Vaste ligplaatsen
Voor de vaste ligplaatshouders in de diverse jachthavens binnen Altena wordt dat 2020.

Lopende dit jaar vindt een onderzoek plaats naar de mogelijkheden om een forfaitaire heffing in te voeren. Een opdracht die wordt uitgevoerd door Legitiem B.V. ter onderbouwing van de heffingsmaatstaven. De kosten van het onderzoek worden gedekt uit een meevaller in de bijdrage aan SVHW.

Biesbosch-entree
Hoewel de nu ter tafel liggende toeristenbelasting weliswaar over de gemeente Altena gaat, nam in mei 2018 de raad van de toenmalige gemeente Werkendam nog in alle hevigheid afstand van een 'entreeprijs' voor toegang tot de Biesbosch. 'De Biesbosch moet niet commercieel worden uitgebuit', sprak Hermen Vreugdenhil een jaar geleden over de plannen die het Parkschap had voorgesteld.
Wethouder Hans Tanis van de gemeente Altena noemde het eerder 'een ongelukkige vergelijking.' De waterschapstoeristenbelasting heeft hier niets mee te maken, zo stelde hij toen. Wie onvernachten wil, moet betalen. En dat is geen entreegeld.

(Foto Jachthaven Werkendam - Werkendam.Net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.