Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem '’Broedende weidevogels worden moedwillig verstoord’' Er zouden tientallen nesten ‘verstoord’ en ‘compleet platgewalst’ zijn.
14apr

’Broedende weidevogels worden moedwillig verstoord’

WERKENDAM - ’Broedende weidevogels in de Noordwaard worden moedwillig verstoord.’ Dat is althans de mening van Natuur- en Vogelwacht Biesbosch (NVB). Niet enkel in polder de Kroon maar ook in polder De Zalm zijn de pennen met linten aangetroffen.

Volgens genoemde vereniging zijn donderdag en vrijdag (11 en 12 april) medewerkers van de pachter van Polder de Kroon in de Noordwaard bezig geweest met het verstoren van broedende weidevogels en ganzen. NVB stelt dat dit moedwillig is gedaan: ‘Twee dagen lang zijn vier mannen druk in de weer geweest met het plaatsen van honderden pennen met roodwitte linten, met als doel ganzen te verjagen. Door deze activiteit, bedoeld om later ganzenschade te kunnen claimen, zijn tevens tientallen nesten van broedende kieviten, veldleeuwerikken en scholeksters verstoord. Daarnaast werden ook baltsende grutto's en wulpen verjaagd. Niet alleen zorgen de wapperende linten voor visuele verstoring, maar door het rijden met een terreinwagen en een quad door het veld werden ook complete nesten platgewalst.’

De Noordwaard is een belangrijk weidevogelbroedgebied in wording met in 2018 in totaal 728 vastgestelde territoria van 19 verschillende soorten weidevogels. Polder De Kroon vormde één van de kerngebieden met onder andere  broedende wulpen, veldleeuwerikken, tureluurs en kwartels. ‘Omdat de verstoring moedwillig is gebeurd, onder verantwoordelijkheid van een melkveehouderijbedrijf uit Angerlo, is er sprake van een ernstige overtreding van de Wet natuurbescherming.’ Aldus NVB op Facebook.

De vereniging overweegt stappen te nemen. Of dat juridische stappen zijn of bijvoorbeeld een onderhoudend gesprek, was bij het publiceren van het artikel niet bekend.

Onderstaande foto van NVB toont de pennen met roodwitte linten.Deel dit bericht met je vrienden!