Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nestboom visarend omgewaaid in Biesbosch ' ‘Het omwaaien van het nest is een natuurlijk proces.’
10mrt

Nestboom visarend omgewaaid in Biesbosch

WERKENDAM - De storm dit weekend eist zijn tol. De nestboom van de visarend in Nationaal Park De Biesbosch heeft de bijzonder krachtige windstoten van gistermiddag (9-3) niet overleefd. De top van de nestboom, een dode wilg, knapte halverwege waarbij het forse nest verloren ging. Dat laat boswachter Jacques van der Neut weten. Of de visarenden gaan slepen met takken, laat zich raden. De natuur moet zijn gang gaan, vindt Staatsbosbeheer.

Het koppel visarenden bouwde het nest in de krakkemikkige wilg in augustus 2015 en in het voorjaar van 2016 was het eerste broedgeval van visarenden in ons land een feit. In 2017 en 2018 werd er op het bewuste nest wederom door visarenden gebroed. De fascinerende, voornamelijk visetende roofvogels, brachten er diverse jongen groot. In de Biesbosch werden in het verleden meerdere nesten door visarenden gebouwd op de dwarsvleugels van hoogspanningsmasten.

Natuurlijk fenomeen
Staatsbosbeheer gaat geen kunstnest bouwen om de verloren nestlocatie van de visarend te compenseren. ‘Een paartje broedende visarenden is uiteraard volstrekt uniek in ons land. En in dit stadium van mogelijk meer vestigingen in de Biesbosch, is het omwaaien van een nest echter als een natuurlijk fenomeen in de totale broedcyclus van visarenden. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Het kan nieuwe inzichten opleveren, zeker voor de Nederlandse situatie. Wat gaan de visarenden doen? In de omgeving van de nestlocatie staat en ligt genoeg dood hout. Gaan de vogels weer over tot het bouwen van een nieuw nest op die locatie of houden ze het voor gezien?’, schrijft de Bieschboswachter in zijn blog.Deel dit bericht met je vrienden!