vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Riet de Graaf gelauwerd met Toontje Sprenger-Pluim

9 maart 2019 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - De elfde Toontje Sprengerpluim werd vrijdag (8-3) in Xinix toegekend aan Riet de Graaf uit Nieuwendijk, bestuurder bij Waterschap Rivierenland. De Graaf is een bestuurder die zich al vele jaren inzet voor de agrarische sector.

Zij was de eerste voorzitter van de ZLTO afdeling in Altena aan het begin van de 21e eeuw. In die periode nam ze het initiatief tot oprichting van de Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, die nog altijd een bloeiend bestaan leidt. Tevens was ze vier jaar lang voorzitter van de landelijke LTO werkgroep paardenhouderij. Sinds 2015 is zij bestuurder bij Waterschap Rivierenland. Na de waterschapsverkiezingen begint ze aan haar tweede bestuursperiode bij het waterschap.

Toontje Sprenger
De Toontje Sprenger-pluim wordt jaarlijks toegekend om vrouwen te stimuleren politiek en/of bestuurlijk actief te worden. Na 100 jaar vrouwenkiesrecht blijft het aandeel vrouwen in politiek en besturen nog altijd achter. Zo telt de gemeenteraad van Altena zeven vrouwen; een percentage van 22 procent. In het bestuur van Waterschap Rivierenland hebben vijf vrouwen zitting; een percentage van 17 procent.

De Toontje Sprenger-pluim is een initiatief van Hannie Visser-Kieboom en wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt. De pluim is vernoemd naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in de regio; zij werd in 1939 raadslid in de gemeente De Werken en Sleeuwijk. De Toontje Sprenger-pluim werd eerder toegekend aan Hettie van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij en minister Carola Schouten.

Lees meer over:

toontje sprenger pluim xinix
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.