donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

College voorstander van bouw energiefabriek Sleeuwijk

28 februari 2019 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Waterschap Rivierenland wil een energiefabriek bouwen bij de rioolwaterzuivering aan de Robijnsweg in Sleeuwijk. Hiervoor heeft het Waterschap een omgevingsvergunning aangevraagd om af te mogen wijken van het bestemmingsplan. 

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen te verlenen voor de bouw van die energiefabriek.

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant kan de vergunning geven als de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen geeft. 

Energiefabriek
Afvalwater wordt steeds meer gezien als een belangrijke bron van energie en grondstoffen. Het waterschap wil daarom een Energiefabriek die bestaat uit een slibvergistingsinstallatie die biogas opwekt. Dit biogas kan worden opgewerkt tot aardgas waarna het aan het net kan worden geleverd. Naast het opwekken van energie draagt een energiefabriek bij aan de noodzaak om zo min mogelijk afvalstoffen te produceren. Door rioolslib te vergisten neemt het volume van het rioolslib met ongeveer de helft af.
Het waterschap wil in 2030 energieneutraal zijn en in 2020 40% van de energie die zij gebruikt, duurzaam opwekken. Deit op basis van de energie- en klimaatdoelstellingen uit het VN Klimaatakkoord van 2015. De Energiefabriek in Sleeuwijk levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling.

(Artist impression Energiefabriek: Waterschap Rivierenland)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.