Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Christenunie wil opheldering veiligheid Merwedebrug' De Statenfractie verzoekt een onderzoek naar alle Brabantse bruggen.
17jan 2019

Christenunie wil opheldering veiligheid Merwedebrug

ALTENA / WERKENDAM - De ChristenUnie wil opheldering van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over de staat van de Merwedebrug. ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving over de Merwedebrug.  Vanmorgen berichtte diverse media over het nieuwe onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot naar de staat van de Merwedebrug ten tijde van de tijdelijke sluiting van de brug in 2016. Uit dit onderzoek blijkt dat de brug in dusdanige slechte onderhoudsconditie was dat deze elk moment had kunnen instorten.

Van der Graaf: “Het risico op instorten van een brug is natuurlijk onacceptabel. De veiligheid van mensen staat daarbij op het spel. Ik heb aan de Minister gevraagd hoe het kan dat Rijkswaterstaat destijds tot de conclusie kwam dat er geen acuut veiligheidsrisico was, nu naderhand blijkt dat dit risico er tóch was. Ook wil ik graag van de Minister horen of er nog meer bruggen en viaducten problemen vertonen door achterstallig onderhoud en hoe de Minister het risico op instorten uit gaat sluiten.”

Ook de Statenfractie van ChristenUnie-SGP trok vandaag aan de bel en verzoekt wil diepgaand onderzoek naar de veiligheid van de bruggen in Brabant De Statenfractie van ChristenUnie-SGP in Noord-Brabant wil zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de bruggen in Brabant. Hermen Vreugdenhil liet eerder vadnaag weten: “Ik ben me kapot geschrokken van de conclusies door twee hoogleraren van de TU-Delft dat de Merwedebrug in 2016 in had kunnen storten. Onze eerste zorg is nu dat de veiligheid van de andere bruggen gewaarborgd is. Daarnaast wil ik ook zo snel mogelijk weten of de controle van de veiligheid van de bruggen door Rijkswaterstaat wel afdoende is. Dat nu, na twee jaar na de afsluiting, deze informatie boven tafel komt roept bij mij veel vragen op”, aldus Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van de Brabantse ChristenUnie-SGP

Alle bruggen

De ChristenUnie-SGP fractie pleit al langer voor volledige openheid over de oorzaak en gevolgen van de afsluiting van de Merwedebrug in 2016. “Ik ben destijds met veel vragen blijven zitten. Van het ene op het andere moment werd besloten dat er geen zwaar verkeer meer over de brug mocht en werd het busvervoer plat gelegd. Dat doe je niet zonder goede reden. Door een gebrekkige communicatie en handhaving reed er toch nog twee dagen lang zwaar verkeer over de brug. Naar nu lijkt is daarmee de veiligheid van de weggebruikers in het geding geweest. Ik wil van de verantwoordelijke instanties daar nu echt duidelijkheid over”, aldus Vreugdenhil.

Scholieren en forenzen

Het bericht over de ernst van de situatie bij de brug brengt ook weer de pijn boven die maandenlang in de regio is gevoeld. Vreugdenhil: “Bedrijven maar ook scholieren en forenzen hebben door de maandenlange afsluiting enorme overlast ervaren en veel extra kosten moeten maken. Daarvan is maar weinig vergoed indertijd. Rijkswaterstaat beriep zich telkens op overmacht. Als nu blijkt dat door gebrekkig onderhoud en toezicht dit zo heeft kunnen gebeuren moet er ook een faire vergoeding komen voor alle getroffenen in de regio. Ik wil dat de provincie Brabant samen met het Rijk daar nogmaals naar kijkt.”Deel dit bericht met je vrienden!