Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jeugdfanfare Altena schittert met Elementa' Na afloop waren er heel veel positieve reacties op het stuk en de uitvoering.
07jan

Jeugdfanfare Altena schittert met Elementa

HANK - Zaterdag (5-1) vond in ’t Uivernest in Hank de première plaats van Elementa, het werk dat speciaal voor de nieuwe gemeente Altena werd gecomponeerd door Leon Vliex in opdracht van JA! Jeugdfanfare Altena.

Elementa verklankt kenmerken van het grondgebied Altena, zoals de invloed van de Tweede Wereldoorlog, het vele water en de graanmolens. Bij deze toegankelijke compositie werden beelden getoond (gemaakt door Jennifer van Dalen) die refereerden aan wat er werd gespeeld. ‘Deze beelden, de toelichting vooraf door Fleur Groenenberg en de uitvoering door de muzikanten, maakten deze première helemaal compleet’ aldus slagwerker Etiënne van Dalen. 

Slagwerkdocent Frank de Jong zag bij de muzikanten veel enthousiasme tijdens het spelen en roemde de affiniteit van de gemeente met de blaasmuziek. De totstandkoming van Elementa is gefinancierd door de voormalige gemeentes Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Ook kregen alle vijftien muziekverenigingen in Altena deze compositie overhandigd door voormalig wethouder John Bakker. Jos Bataille heeft Elementa zelfs bewerkt voor ‘zijn’ Activoband.

Kindje

Na afloop in de foyer waren er veel positieve reacties: ‘die trotse blik van dirigent Ron!’, ‘Ademloze aandacht van het publiek met staande ovatie na afloop’ en ‘Wat een gedreven groep fanatieke jongelui’. Ook Leon Vliex roemde het orkest: ‘Een première is voor mij altijd het loslaten van een kindje. JA! heeft Elementa gespeeld zoals ik het in gedachten had. Dat ik zelfs kippenvel kreeg, bewijst dat ik hier als een gelukkig mens sta. Dit kindje kan zelfstandig de wereld in!’

Een link naar de opname van ‘Elementa’ is te vinden via www.jeugdfanfarealtena.nl.

(Foto Ramon Mutsaers)Deel dit bericht met je vrienden!