vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA Altena wil aanpak fijnstof A27

22 september 2018 (door WerkendamNet)

ALTENA - CDA Altena blijft zich verzetten tegen de gevaren van fijnstof vanaf de A27. Zo heeft de minister van Verkeer en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, laten weten vooralsnog niets te doen. Hier legt de partij zich niet bij neer en komt in actie. De oplossing, een aanplant van bermbossen, is tamelijk eenvoudig en helemaal niet zo duur, aldus het CDA.

‘Als lokale partij zetten wij hierbij ons netwerk in de provincie, Den Haag en Brussel in. Dat heeft zeker geholpen, maar dit dossier blijft continu onze aandacht vragen’. Al sinds 2011 vraagt het CDA om dit onderwerp hoog op de agenda te plaatsen van de BAG A27 (bestuurlijke adviesgroep). Het college gaf  in 2011 aan zich hiervoor tot het uiterste in te willen spannen.

In de jaren 60 werd de A27 aangelegd. Het verkeer nam sindsdien enorm toe, een aantal geluidsschermen zijn geplaatst maar over de aanpak van fijnstof wordt nooit gesproken. Dat fijnstof gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn, blijkt uit vele publicaties. Het veroorzaakt, vooral op langere termijn, problemen die nog niet volledig te overzien zijn. Wel is bekend dat per jaar ongeveer 18.000 Nederlanders tien jaar sterven eerder doordat ze structureel blootgesteld zijn aan roetdeeltjes en andere vuile stoffen in de lucht. De belangrijkste rede, waarom we van fijnstof niet wakker liggen, is de ongrijpbaarheid. De meeste inwoners uit Hank en Nieuwendijk en ook in Sleeuwijk zien het wel aan hun vieze ramen, maar de meeste inwoner zien het niet en horen het niet.

Aanplant
Volgens  het CDA  is er wel een mogelijkheid om het probleem van fijnstof aan te pakken. Het aanplanten van bermbossen langs de rijksweg. Vrij eenvoudig en goedkoop. Deze bermbossen hebben zowel op de vermindering van het geluid als op de luchtvervuiling een positief effect. 'We zijn daarom blij dat Wethouder van Oosten heeft toegezegd dit weer te agenderen voor de komende commissievergadering. Toch hebben we nog een aantal aanvullende vragen hierover gesteld. Daarnaast pleiten we voor een duurzame aanleg van de verbrede A27. Eigen veldonderzoek van Ronald van Vugt laat zien dat er nu al mogelijkheden zijn. Laat staan in 2022.  Daarom vinden we dat duurzaamheid in de aanbestedingscriteria meegenomen moet worden.’

Luchtvervuiling

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Aldus Wikipedia.

Lees meer over:

politiek CDA Altena a27 fijnstof
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.