dinsdag 19 maart 2024

Alles over Altena

Maaibeheer Waterschap redt weidevogels Altena niet

22 juni 2018 (door WerkendamNet)

REGIO / ALTENA: Vorige week werden de ecologische verbindingszones in de Zuidhollandse polder in Dussen door Waterschap Rivierenland kort gemaaid. Hier liepen enkele dagen ervoor nog de kievitpullen, nu rest er niet meer dan een kale vlakte.

De ChristenUnie-SGP Statenfractie vindt dit wrang. “Navraag leert ons dat door natuurbeschermers ook al eerder contact gezocht is met het Waterschap over het maaibeheer van de ecologische verbindingszones in Altena en dat het toch weer is gebeurd. Wij vragen van boeren om akkerraden en kruidenrijke stroken aan te leggen voor de weidevogels en de patrijs terwijl de ecologische verbindingszones die daar speciaal voor zijn aangelegd in hetzelfde gebied half juni kortgemaaid worden,” aldus Hermen Vreugdenhil.

Impuls

Provincie en waterschappen werken samen om het Natuurnetwerk Brabant te vergroten, te verbinden en te verbeteren. Daartoe heeft de provincie fors geïnvesteerd in de aanleg van de ecologische verbindingszones. Hier heeft de ChristenUnie-SGP fractie ook meermaals op aangedrongen en het voorstel gedaan om de subscidie voor de aanleg van de zones (tijdelijk) te verhogen. Zo is een impuls gegeven aan de aanleg van de ecologische verbindingszones.

Vreugdenhil: “Agrariërs hebben een deel van hun perceel afgestaan voor de aanleg van deze zones. Een extensiever of gerichter maaibeheer van het Waterschap zou passend zijn bij alle inspanningen die boeren, terreinbeheerders en vrijwilligers leveren om kruidenrijke randen te behouden en daarmee de weidevogelpopulatie in Altena te versterken. Wij vragen de provincie dan ook om het Waterschap hierop aan te spreken en harde afspraken voor de toekomst te maken.”

Zie ook:

Lees meer over:

waterschap weidevogels
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.