Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Fileleed Merwedebrug: minister wil 'aanpakken' en 'doorpakken' ' Het verkeer voor de Merwedeburg draait stampend overuren in eindeloze files.
31jan 2018

Fileleed Merwedebrug: minister wil 'aanpakken' en 'doorpakken'

REGIO / WERKENDAM - Minister Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat in kabinet Rutte III) belooft Woerkums wethouder Renze Bergsma in een brief van 25-1 om 'aan te pakken 'en 'door te pakken' in het dossier A27, de verbreding van de snelweg en de vervanging van de regionale brug der zuchten, de Merwedebrug. Bergsma wordt er blij van en reageert: 'Dank Cora voor je reactie en de uitgesproken ambitie: Aanpakken en Doorpakken! Uiteraard mag je rekenen op onze actieve ondersteuning.' Maar waarover spraken zij ...?

Bergsma stuurde de bewindsvrouwe eerder een brief met het verzoek vooral toch haast te maken met de uitvoering van de knelpunten op de A27, zaken waar Bergsma en Van Nieuwenhuizen zich eerder samen sterk voor maakten in de Staten van Brabant. 'De oplossing lijkt volgens de laatste planning verder weg dan ooit (2027!)', schrijft de Woerkumse wethouder. '...terwijl elke dag het verkeer op de A27 bij de Merwedeburg muurvast zit en stampend overuren draait in eindeloze files en zo zijn ontwrichtende uitwerking op mensen, omgeving en economie blijft houden.'
De wethouder van CDA-huize werpt tot slot Van Nieuwenhuizen de handschoen toe zodat de Merwedebrug / A27 'de prioriteit zal krijgen (...) die het traject verdient. De honderdduizenden dagelijkse filerijders en regiobewoners zullen u zeer dankbaar zijn.' Aldus Bergsma.

Eenmalige impuls
De minister antwoordt wethouder Bergsma:'... In uw brief geeft u aan dat u wenst dat ik geschiedenis mag gaan schrijven als de minister van Aanpakken en Doorpakken. Dat ben ik zeker van plan. Dit kabinet wil zeker doorpakken op een slimmer en duurzamer mobiliteitssysteem. Met name in de regio Brabant zet ik hier samen met de regionale overheden en marktpartijen binnen het programma SmartwayZ.NL volop in. Daarnaast wil dit kabinet door een extra eenmalige impuls van 2 miljard euro de structurele files aanpakken. Zoals u heeft kunnen zien, heb ik in de regio Brabant daarover al afspraken gemaakt over de aanpak van de A2 Deil - 's Hertogenbosch en de A58 TIlburg - Breda.'

Vervanging
Van Nieuwenhuizen betreurt ook de vertraging die optreedt in de aanpak van de A27 binnen het project A27 Houten - Hooipolder. Zij legt uit dat deze vertraging niet het gevolg van politieke keuzes is, maar van de noodzaak van de vervanging van de bruggen op dit traject. 'Omdat de weg natuurlijk ook tijdens realisatie gewoon open moet blijven, zijn de gevolgen voor de totale planning groot. In mijn reactie aan de Bestuurlijke Adviesgroep (BAG) A27 Houten - Hooipolder, waar u als lid deel van uitmaakt, heb ik ook aangegeven dat ik er alles aan zal doen om de vertraging zo klein mogelijk te laten zijn.' Deel dit bericht met je vrienden!