Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Streekkoor Con Amore 65 jaar' (vlnr) Thijs Vos, Arie Slagmolen, Corry Walraven, Jan Rietveld en Nel Vos.
06okt 2017

Streekkoor Con Amore 65 jaar

REGIO / SLEEUWIJK: Christelijk Gemengd Koor (C.G.K.) Con Amore uit Sleeuwijk bestaat 65 jaar. Inmiddels is het geen typisch Sleeuwijks koor meer, maar een streekkoor. Vijf koorleden, Nel Vos, Thijs Vos, Jan Rietveld, Arie Slagmolen en Corry Walraven, blikken terug en vooruit. Samen zij zij goed voor 220 jaar koorlidmaatschap.

Voor Arie Slagmolen kwam de oprichting van het koor net iets te vroeg. Hij was toen 16, twee jaar te jong om direct lid te mogen worden. Arie kwam uit een gezin van tien kinderen. Op één na zongen ze allemaal mee. Waarom het koor nou precies werd opgericht is, weet ook Arie niet. Hij houdt het er maar op dat mensen gewoon wilden zingen en daarom een koor oprichtten.

Nel weet: 'Behalve koren en een enkele vereniging was er toen ook niet zo veel te doen.  In die tijd had Con Amore makkelijk honderd leden, of soms zelfs nog meer. Het was echt een sociaal gebeuren”. Corry lacht: “Een huwelijksbureau zul je bedoelen. Je had verder alleen het jeugdhuis. Daar kon je in het weekend badminton spelen. Verder was er de muziekvereniging of de korfbal. Veel mensen zaten daarom ook op meerdere verenigingen of koren tegelijk.'

Gemengd
In de begintijd was Con Amore een gemengde zangvereniging. Dit veranderde eind jaren vijftig. Con Amore wilde ook graag optreden in de kerk. En dát kon niet want het koor was niet christelijk. “Dat werd opgelost door de statuten te wijzigen', zegt Nel. “In plaats van een gemengd koor, werd het toen een ‘Christelijke Gemengde Zangvereniging’, met zowel christelijke als klassieke muziek in het repertoire. Dat is nu nog zo.'

Volgens Jan Rietveld is vooral de sfeer de sleutel van het succes. Thijs Vos (voorzitter): “Het bijzondere van dit koor is dat mensen langskomen en vaak meteen blijven. Het is een soort van familie die elkaar al jaren en jaren kent. Een groot gedeelte van de leden komt al meer dan 30 jaar.' Jan: “Ik denk dat 90% inmiddels wel over de pensioenleeftijd heen is.  Kwamen mensen vroeger omdat er niet heel veel anders te doen was in Sleeuwijk, voor veel ouderen geldt dit vandaag de dag nog steeds. Voor hen is de wekelijkse repetitie op maandag echt een sociaal gebeuren waar naar uit gekeken wordt. Daarbij komt dat vrijwel de helft van de koorleden inmiddels alleen is. Voor hen is die ontmoeting natuurlijk nog veel belangrijker tegen de eenzaamheid. Dit koor verbindt.” Mede daarom vinden ze het alle vijf erg jammer dat zingen in een klassiek koor de jongere generatie niet meer zo aanspreekt. Momenteel is het oudste koorlid 92 jaar en het jongste 29 jaar.

Toekomst
Vroeger had vrijwel ieder dorp wel een koor. Inmiddels is Con Amore geen typisch Sleeuwijks koor meer, maar is het echt een streekkoor. Nel: 'Veel andere koren, zoals in Woudrichem of Almkerk, zijn gestopt. Leden die toch willen blijven zingen, zoeken dan vaak een ander koor en komen regelmatig bij ons uit.”

Over de toekomst. Thijs: “Vijf jaar geleden had ik het idee dat het ledenaantal vanwege de hoge leeftijden sterk terug zou lopen. Toch is dat niet het geval. Sterker nog: de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat leden bij gekomen.” Corry vult aan: “We worden ouder waardoor we steeds minder kunnen, maar opgeven zullen we niet, daarvoor is het koor veel te belangrijk voor ons.”Deel dit bericht met je vrienden!