dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

CDA ongeduldig over uitblijven restauratie brug Jannezand

29 september 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De gemeente Werkendam kwam in 2016 met waterschap Rivierenland overeen het eigendom en beheer van de ophaalbrug over de Bleeke Kil alsmede de Hillegatsche sluis, beiden in Hank, over te nemen. De sluis moet worden gerestaureerd en de brug zou na overname door en voor rekening van de gemeente vernieuwd worden. Vooral dat laatste schiet niet op, meent CDA Werkendam. 

De gemeente liet de poltiek eerder weten dat de ophaalbrug Jannezand geen functie meer had en vanwege de slechte onderhoudstoestand ook niet meer gebruikt kan worden. In het belang van de cultuurhistorie en behoud van karakteristieke beeld werd met het Waterschap overeengekomen het eigendom en beheer van de brug, als een gemeentelijk monument, over te nemen en de brug te vernieuwen. Het Waterschap betaalt hiervoor een afkoopsom van 150000 euro voor achterstallig onderhoud. De kosten van het vernieuwen van de ophaalbrug zijn geraamd op 205.000 euro.

Vragen
De CDA-fractie krijgt, volgens eigen zeggen, 'regelmatig vragen van betrokken inwoners' over de voortgang van dit project. Het CDA wil daarom weten waarom het allemaal zo lang duurt en of de situatie nu wel voldoende veilig is. De partij stelde daarom gemeentelijke 'kamer-vragen'. 

Restauratie Hillegatsche sluis
Met het waterschap is ook overeengekomen het eigendom en beheer van de Hillegatsche
sluis over te nemen. Dit object is zeer belangrijk vanuit een oogpunt van cultuurhistorie.
De sluis dateert uit 1699 en is een van de oudste bakstenen bouwwerken in Hank van na de
St. Elizabethvloed in 1421. De sluis is als duiker uitgevoerd en functioneerde als
uitwateringssluis om het water uit de Zuid-Hollandsche polder te lozen op de voormalige
binnenzee, waar nu de Polder Nieuw Boerenverdriet ligt. Naast de grote cultuurhistorische
waarde van de sluis valt het object op door haar fraaie architectuur, gaafheid en
zeldzaamheid. In 2014 is de sluis aangewezen als gemeentelijk monument. De sluis is dringend aan restauratie toe. De onderhoudstoestand is slecht en de verkeersveiligheid is in het geding door het verval van de vleugelmuren. In het Investeringsplan zijn echter geen financiële middelen gereserveerd voor restauratie van de sluis.

(Archieffoto Biesbosch Werkendam.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.