vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Regio kan profiteren van duurzame energie van de boer

2 november 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / ALMKERK - Vanaf 2017 is er regionaal opgewekte groene stroom beschikbaar voor huishoudens in en om Hank. De Hankse boer Justin Leemans stelt het dak van zijn schuur beschikbaar voor de zonnepanelen van DEcAB. Op dit moment zoekt DEcAB deelnemers die mee willen investeren in de zonnepanelen en mee willen profiteren van de voordelen van groene stroom uit de buurt.

De afgelopen jaren overstroomde het land van akkerbouwer Justin Leemans in Hank verschillende keren. Het regenwater bleef staan op de rivierklei en verpeste zijn oogst. Met alle gevolgen van dien. Hij bereidt zijn bedrijf nu voor op meer regenwater en legde de afgelopen tijd al zo’n 15 kilometer drainagepijpen in de grond. Vanaf november dit jaar stelt hij zijn dak beschikbaar voor het winnen van duurzame energie: ‘Voor mij een mooie en relatief makkelijke manier om bij te dragen aan een beter milieu. Want dat het klimaat verandert, heb ik nu zelf ervaren.’

Redenen
Cees de Bas van DEcAB: ‘Iedereen heeft zo zijn of haar eigen reden om mee te doen. Sommigen maken zich zorgen over de klimaatverandering en willen bijdragen aan een beter milieu, maar hebben geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Andere deelnemers storen zich aan de houding van de grote energiereuzen en willen daar niet meer afhankelijk van zijn. En soms vinden mensen de panelen gewoon lelijk, maar hebben ze wel een groen hart en gaan ze op zoek naar een alternatief. Ons initiatief Energie van de Boer maakt je onafhankelijk van de grote energiereuzen. Bovendien krijg je de belasting die je betaalt op de energie terug. Spaargeld dat je in zonnepanelen investeert, levert meer op dan spaargeld bij de bank.

DEcAB zoekt 70 deelnemers, die collectief onder de vlag van DEcAB de zonnepanelen gaan aanschaffen. DEcAB doet het voorwerk van de selectie. 'Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan de panelen en werken met zonnepanelen met een hoge opbrengst en bewezen betrouwbaarheid. Je kunt al beginnen met één zonnepaneel.
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven, hebben we een maximum afgesproken van 10 panelen. In totaal komen er 650 panelen op het dak te liggen, die 330 euro per stuk kosten. Bij 100% deelname kan de prijs lager uitvallen. De panelen blijven van de coöperatie, de deelnemers verkrijgen het recht op de groene stroom. DEcAB levert de gewonnen stroom aan een duurzame energieproducent. Via deze producent komt de groene energie in het regionale energienetwerk en via je jaarafrekening krijg je dan de korting op de energiebelasting.’ DEcAB wil toewerken dat investeren in duurzame energie door mensen als een normaal onderdeel van het wonen wordt gezien.

Energie van de Boer is beschikbaar voor de bewoners van Almkerk, Dussen, Hank, Nieuwendijk en Werkendam (postcodegebieden: 4251, 4255, 4286, 4271, 4273).

Energiemarkt
Op donderdag 10 november organiseren de Samenwerkende gemeenten en DEcAB de Energiemarkt voor het Land van Altena. Daar kunt u terecht met al uw vragen over Energie van de Boer én over energiebesparing bij u thuis. Locatie: Golfpark Almkreek, 19.30 – 22.00 uur.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.