woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Grazers gluren in de Noordwaard, de moeite waard

11 augustus 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Wie van wandelen houdt en graag over de wandelomgeving ook nog wat informatie wil opsteken, zit goed bij de zomersexcursies door de Noordwaard. Want de grazers daar in hun natuurlijk elelement zijn het waard om bekeken te worden. Enthousiaste gidsen van Free Nature vertellen de wandelaars graag alles en meer. Op 5 augustus trok een kleine groep de polder in onder ideale omstandigehden. Droog en een fraaie ondergaande zon. Desondanks bleken kaplaarzen niet overbodig in het getijdegebied.

De belofte klonk ingetogen aan het begin van de tocht bij het verzamelpunt Braspenning / Galeiweg:  'U komt om de grazers van de Noordwaard te bekijken. Nou, die gaan we waarschijnlijk allemaal wel zien.' Een garantie werd niet gegeven. Het bleek mee te vallen. De 5 augustus-groep heeft de grazers gezien en uitgebreid op de plaat vastgelegd. Schotse Hooglanders en waterbuffels en - op grote afstand - de Koniks. Ze waren er allemaal. De aanwezige verrekijkers in de groep draaiden overuren.

Paardenhoop
Velen weten dat de Noordwaard begraasd wordt door Schotse Hooglanders, Koniks en waterbuffels. Maar om ze te zien, op een afstand van minimaal 50 meter, is een uitdaging. Nagenoeg oog in oog staan met deze unieke groepen grote grazers bleek een mer dan leuke ervaring. Een Schotse Hooglander die een sloot doorwaadt, pal voor je neus, wordt een uniek fotomoment. Net als de wetenschap waarom paarden op een hoop schijten. Zo bijzonder dat er zelfs onderzoek naar gedaan is, aldus de gidsen van Free Nature. Het aanwezige gezelschap rond de hoop twijfelde geen moment en vond het machtig interessant. Een enkeling ontleedde zelfs de stevige hoop. Met een stok. Dat dan weer wel.

Boeiend was het te vernemen dat en hoe ieder dier, elke kudde, zijn eigen gedrag en invloed heeft op het polderlandschap. De Noordwaard is overigens het enige gebied in Nederland waar waterbuffels het jaar rond vrij in de natuur rondlopen. Net als het horen vertellen waarom het gebied is ingericht zoáls het is ingericht, waarom daar dijkjes lopen en daar niet en waarom er daar waterdoorvoeren en daar vluchtterpen zijn. De Noordwaard blijkt een bijzonder gebied waarover tot op drie cijfers achter de komma is nagedacht.

Wie ook belangstelling heeft... Vrijdag 12 augustus wordt er nóg een zomerexcursie gehouden. Aanmelden is verplicht, de plaatsen zijn beperkt, maar wie weet... noordwaard@freenature.nl. Wie meer wil lezen, klikt hier...

(Foto's Werkendam.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.