woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

SOJO Hank zoekt nieuw bestuur

26 maart 2016 (door WerkendamNet)

HANK - SOJO Hank moet blijven bestaan. Daar zijn velen, zo niet iedereen, het over eens. Het zittende SOJO-bestuur roept daarom roepen de Hankse gemeenschap op om stichting SOJO Hank over te nemen en een nieuwe weg in te slaan met het organiseren van de activiteiten en de gemeente. Dat doet men in een open oproep:

"Zoals eerder gecommuniceerd heeft SOJO Hank begin van dit jaar het bericht ontvangen vanuit de gemeente Werkendam, dat met ingang van 2017 de subsidie van SOJO Hank stopt. Vanaf 2017 zal SOJO Hank moeten gaan concurreren met andere initiatieven, die een beroep doen op het participatiefonds. (letterlijke teksten subsidiebeleid 2016 gemeente Werkendam)

De gemeente stelt dit als volgt: (letterlijke teksten subsidiebeleid 2016 gemeente Werkendam)
Een subsidie uit het participatiefonds wordt verstrekt aan instellingen (stichtingen) die met hun activiteiten een bijdrage leveren aan participatie en zelfredzaamheid van de inwoners van onze gemeente. Activiteiten die gericht zijn op jongeren mensen met een beperking en nieuwkomers krijgen voorrang. Als gevolg van de invoering van de drie transities verwacht de gemeente dat er meer maatschappelijke initiatieven zullen ontstaan die bijdragen aan de participatie en zelfredzaamheid van onze inwoners. Het is niet mogelijk en wenselijk om op voorhand uitgewerkte criteria op te stellen voor het honoreren van aanvragen.

Vernieuwing is uiteraard een punt waar SOJO Hank zich in kan vinden, maar SOJO Hank raakt een grote financiële basis kwijt en moet op hoop van zegen, gaan concurreren met andere instellingen waarbij wordt gesteld dat o.a. nieuwkomers voorrang krijgen. Ook heeft de gemeente zwart op wit aangegeven dat SOJO Hank voor de timmerdorp week en de intocht geen beroep meer kan doen op subsidie uit dit participatiefonds omdat andere kernen dit ook niet krijgen. Uitsluitend een vergoeding voor de toiletvoorziening en het afvoeren van hout. En er zijn geen inhoudelijke criteria opgesteld waaraan een initiatief moet voldoen.

In de loop der jaren zijn er binnen onze gemeente veel initiatieven geboren en vroegtijdig gesneuveld. SOJO Hank is de enige stichting binnen de gemeente Werkendam die al 39 jaar met succes jaarlijks vele verschillende activiteiten organiseert voor de gemeenschap. Het bestuur van de SOJO is van mening dat we meer credits zouden moeten krijgen dan o.a. nieuwkomers, in plaats van andersom. Progressief Altena deelt deze mening en daarom is er tijdens de laatste raadsvergadering een motie ingediend waarin verzocht werd SOJO Hank te voorzien van een structurele subsidie. En mevrouw Verweij van PA geeft aan dat de raad slecht is geïnformeerd over de veranderingen. Ook de Christen Unie deelt deze mening en steunde de motie. Deze 2 partijen weten de burger en maatschappelijk kapitaal wel op waarde te schatten. Helaas is de motie gesneuveld. Wethouder Bakker geeft aan: Om een omelet te bakken, moet je eerst een ei breken, waarop mevrouw Schermers (CU) zegt: Meneer Bakker, SOJO Hank is het omelet dat u probeert te bakken en niet het EI.

De doelstelling van SOJO Hank is om kinderactiviteiten te organiseren, die laagdrempelig zijn en voor iedereen toegankelijk, maar daar wordt totaal aan voorbij gegaan. En met deze veranderingen zal het timmerdorp in Hank straks net als in andere kernen ook 20 euro per persoon gaan kosten. Het huidige bestuur van SOJO Hank kan zich hier niet in vinden. Daarnaast is de verstandhouding tussen het huidige bestuur van SOJO Hank en de gemeente stevig ontwricht. Het huidige bestuur van SOJO Hank heeft geen vertrouwen meer in het CDA / de SGP / Lokaal belang, wethouder Bakker en de goede afloop.

SOJO Hank moet blijven bestaan, daar is iedereen het over eens. Daarom roepen wij de Hankse gemeenschap op om stichting SOJO Hank over te nemen, en een nieuwe weg in te slaan met het organiseren van de activiteiten en de gemeente. Wij vragen u zich aan te melden voor 1 van de 7 bestuursfuncties vóór 01 Mei 2016 via contact@sojohank.nl. De selectieprocedure verloopt zoals omschreven in het huishoudelijk reglement, te vinden op de website net als de jaarcijfers. Uiteraard zullen we het nieuwe bestuur begeleiden in de overdracht van de activiteiten en nastreven de belangrijke activiteiten van de SOJO voor de kinderen in Hank in stand te houden. Indien aanmeldingen uitblijven valt eind 2016 definitief het doek voor SOJO Hank.

Met vriendelijke groet,

Huidig bestuur SOJO Hank."

Zie ook:

Lees meer over:

gemeente subsidie geld SOJO Hank
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.