donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Hank wordt 'eetbaar' dorp

22 februari 2016 (door WerkendamNet)

HANK - In navolging van een succesvol initiatief in Tilburg, gaat Hank als eerste Noord Brabants dorp een Plukroute aanleggen in het hart van het dorp met als uitgangspunt het splinternieuwe Dorpshuis ’t Uivernest. Stuurgroep Plukroute Hank zorgt er samen met PUUR Permacultuur voor dat Hank het eerste “eetbare” dorp wordt. Plukroute Hank wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Werkendam.

Een Plukroute is een route waarbij de wandelaar langs verschillende oogstbare plantsoentjes loopt waar noten, fruit en bloemen geoogst kunnen worden. De kinderen van de basisscholen zullen deels hun lessen biologie in de natuur van Hank kunnen volgen en de bewoners van de Dotter en Aernswaert hebben er een mooie wandelroute bij. De plukroute brengt mensen in beweging en laat mensen genieten van de natuur. Genieten van de schoonheid van bloesem, het groeien van fruit, maar ook het besef dat het planten van “nuttig” groen een positieve invloed heeft op het welzijn. Het is ook nog eens goed voor de natuur zelf, want de rijke mix aan eetbare planten zorgt voor verhoging van de biodiversiteit.

Samen oogsten en delen
Noten, fruit en kruiden kunnen voortaan ‘gratis’ geoogst worden rondom ’t Uivernest richting de vijver van de Dotter. Medio Maart 2016 gaat een groep enthousiaste vrijwilligers uit de wijk, en een aantal kinderen van de basisscholen onder leiding van PUUR Permacultuur,  aan de slag om de Plukroute Hank te realiseren.

Alle bewoners van Hank worden uitgenodigd om mee te helpen met de aanleg en het onderhoud van de beplanting. Daarna, als de eerste oogst een feit is, samen genieten van de opbrengst.

Het zou helemaal leuk zijn als de bewoners zo enthousiast worden dat zij ook in hun voortuinen bomen met appels en peren laten groeien. Zulke initiatieven verbinden buren met elkaar omdat het een onderwerp biedt om over te praten maar ook omdat het erg leuk is om oogst te delen en te ruilen.

Lees meer over:

Plukroute
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.