vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Samenwerken de oplossing tegen wateroverlast

7 september 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Water. Het viel met bakken uit de hemel in de nacht van zondam op amandag 31 augustsus. Een regenbui met totaal bijna 90 mm trof de regio Heusden en Altena. In Aalburg viel er lokaal zelfs 115 milimeter. In Werkendam was dat een jaar en één maand terug 138 mm. Deskundigen gaan uit dat dergelijke hoeveelheden ééns per vijfhonderd jaar voorkomen.

Vorig jaar stonden vooral in Nieuwendijk en Werkendam de straten blank. Kinderen voeren met boten de straat door. Er was schade, overlast, rommel en woede onder de bevolking. Een oorzaak werd gezocht. De meningen liepen uiteen. Was dit overmacht , was het de riolering, kon het water niet weg of was het iets anders? Otto van Breugel (CDA) bespiegelt de gebeurtenissen:

'De vraag waar de overlast door komt is eenvoudig. Er viel teveel regen. De  gevolgen zijn bekend. Ligt dit aan de riolering omdat deze niet in orde is? Riolering is een complex gebeuren.  Buizen die elke regenbui aankunnen kunnen we niet aanleggen omdat dit technisch en financieel niet mogelijk is. Buizen met doorsneden van 20 meter zijn kostbaar en kun je niet in de grond leggen. Daarom wordt in Nederland riolering aangelegd die een bepaalde bui aankunnen. Als veiligheid in het rioolsysteem worden  overstorten (noodsysteem) aangelegd die op de singels zijn aangesloten. Wanneer het hard regent loopt het rioolwater de singel in. Als de singel overvol staat door de hevige regenval net zoals maandag dan stroomt er geen druppel via het noodsysteem de riolering uit. Burgers ondervinden wel heel veel hinder en lopen straten kelders en in het ergste geval huizen onder. Het Waterschap zorgt voor het water(peil)beheer in de polder. Ze zijn naast het behouden van een goede kwaliteit van het water verantwoordelijk voor het op peil houden van het water. Ze moeten zorgen voor  voldoende berging (opslag van water) schone sloten, goede duikers en het gemaal moet genoeg weg kunnen pompen. De vraag die ik graag mijzelf al vaak heb gesteld is na dit weekend wat we hebben geleerd van 28 juli 2014

Wat hebben we van 28 juli 2014 geleerd
Kort na deze buien kwamen er bijeenkomsten. Met boeren in Dussen en met gedupeerde inwoners in de Kwinter in Werkendam. Ik was in de Kwinter daar zelf bij aanwezig. Meer dan 150 personen waren in de Kwinter. Ze werden toegesproken door de Gemeente. Wethouder de Jong stak  de bewoners een hart onder de riem en deed toezeggingen in de vorm van  maatregelen, inspecties en aanpassingen aan het rioolstelsel en goede communicatie. Het Waterschap gaf aan dat het overmacht was en vond dat ze goed gehandeld hadden. Niets over te hoge waterstanden en te laat pompen. Niets over verzoeken van boeren om het peil naar beneden te brengen. Niets over de schade geleden door ondernemers en ook niets over het leed van onze inwoners door de wateroverlast. Geen support om inwoners te adviseren. Ze hadden immers toch goed gehandeld! Het was een kille vertoning.

Een aantal enthousiaste boeren ondernam een poging om voorstellen ter verbetering met het Waterschap te bespreken. Deze werden in eerste instantie allemaal naar de prullenbak verwezen. De boeren hielden vol. Op 15 juli van dit jaar is er toch na bijna een jaar een eerste overleg geweest. De gemeente was toe al aardig op gang en heeft berekeningen, metingen, inspecties en aanpassingen uitgevoerd geheel zoals afgesproken.  Ze zijn nog niet klaar maar hele grote investeringen zijn niet nodig. Daarom kon het rioolrecht naar beneden.

Samen kunnen we meer
Toch is de vergadering van 15 juli met het Waterschap en de boeren de eerste stap in de goede richting. Het Waterschap moet nu maar eens echt gaan luisteren naar de deskundigen in het veld. Dat zijn onze boeren die precies weten wat goed is voor hun land , vee en het water. Samen optrekken met het Waterschap is een pre. Het Waterschap moet niet een ivoren toren zijn die niet te bereiken is.  Ze moeten veel meer verdiepen in de boeren en altijd  bereikbaar zijn en ideeën omarmen en niet direct afwijzen maar een luisterende oor hebben.  Zoek elkaar regelmatig op en ga met elkaar in gesprek. Heb respect voor elkaar. De boeren en het Waterschap zijn samen van de polder moeten samen  beheren ieder in zijn eigen rol. Bespreek daarom samen hoe we sloten breder maken, capaciteit kunnen verhogen, duikers inspecteren en op orde houden en sloten goed schoonhouden.

Niet zomaar alles veranderen maar verbeteren is mij motto.  Samen optrekken geeft ook veel sympathie en begrip voor elkaars problemen en besluiten . Ik hoop echt daarop!'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.