vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

PA en CU tegen boekhoudkundige truc om Werkendams tekort te dichten

2 juli 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - "Door een boekhoudkundige handeling wil het college van Werkendam de oplopende tekorten helpen dichten door 'gelabeld geld' uit de rioolbelasting, over te hevelen naar de 'leuke-dingen-pot'", aldus Progressief Altena die samen met ChristenUnie een stokje in het begrotingswiel heeft gestoken.

Dit tekort zal gedicht worden zal door de OZB te laten stijgen met het bedrag dat de rioolbelasting naar beneden gaat. Zo'n 240.000 Euro wordt daarmee aan het budget voor het gemeentelijk rioolstelsel onttrokken en doorgesluisd naar de algemene middelen. "Natuurlijk is het zo dat daarmee de 'rijken' een hogere last gaan dragen dan de minima, maar moeten we met deze actie wel zo blij zijn?", mijmert Christian Alderliesten namens PA in zijn blog.

Wethouder Peter van der Ven hamert erop dat de algemene middelen gebruikt worden voor het aanvullen van de (oplopende) tekorten in de zorg, maar hoe zijn deze tekorten ontstaan? Tegelijkertijd worden alle voetbalverenigingen voorzien van kunstgras en zijn wij het als gemeente blijkbaar ook 'verplicht' aan Kozakken Boys om de parkeerproblemen op voor hen te lossen. "Dat terwijl de bezuinigingen op bijvoorbeeld Trema alsmaar doorgaan."

Steggelen

Progressief Altena diende - met de ChristenUnie - een amendement in om af te zien van deze overheveling, tenminste voorlopig. De partij motiveert dit als volgt: "Want denken we terug aan de wateroverlast van een jaar geleden, dan moeten we constateren dat er nog steeds geen afdoende maatregelen getroffen zijn om dergelijk wateroverlast in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Wanneer je je oor te luisteren legt bij de gedupeerden, dan moet je zelfs constateren dat een aantal zelfs nog steeds wacht op het begin van een oplossing! Ondanks dat de gemeente met deze boekhoudkundige truc aangeeft dat het geld tegen de plinten klotst, steggelen gemeente en waterschap nog altijd over oplossen van problemen die al jaren zijn blijven liggen."

Alderliesten vervolgt: " In de commissievergadering van 17 juni j.l. heb ik een dergelijke overheveling van financiën dan ook maatschappelijk onverantwoord genoemd. Wat zeg je immers tegen de mensen die bij het eerste het beste weeralarm hun spulletjes noodgedwongen weer uit de kelders moeten ruimen? In de commissievergadering heb ik dan ook gepleit om het pas te gaan hebben over het 'omkatten' van deze gelden, wanneer alle bestaande problemen met het (hemelwater)riool zijn opgelost en we vanuit een gezonde basis kunnen nadenken over benodigde budgetten voor het rioolonderhoud."

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.