Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA: Extra betalen voor 'onvolprezen' service is 'ongehoord''
19jun 2015

CDA: Extra betalen voor 'onvolprezen' service is 'ongehoord'

WERKENDAM - Geen wachttijden meer, sneller geholpen worden, altijd de juiste formulieren bij de hand hebben, uitbreiding van de avondopenstelling; het zijn belangrijke voordelen voor wie bij de gemeente langs wil komen. CDA Werkendam pleit al jaren voor betere dienstverlening voor de inwoners en vindt de gemaakte aanpassingen een stap in de goede richting. 'Toch hebben wij via de bevolking diverse signalen gekregen', aldus de fractie.

Voor de gemeente betekenen de veranderingen met name een efficiëntere inzet van het baliepersoneel, wat kostenbesparend werkt. Zomaar binnenlopen voor een nieuw document behoort sinds 1 mei 2015 daarmee tot de verleden tijd. Vanaf 1 mei moet eerst een afspraak worden gemaakt maken voor het aanvragen van een paspoort, het verlengen van een rijbewijs of het inzien van een bestemmingsplan. Natuurlijk kan dit digitaal of via de telefoon. De openingstijden van het gemeentehuis zijn ook aangepast. Verder is er een extra avondopenstelling.

Het CDA is kritisch en stelt naar de gemeente: 'In uw berichtgeving geeft u aan dat er geen wachttijden meer zullen zijn, maar het probleem van wachten in het gemeentehuis is verplaatst naar het wachten thuis. Zo moet men ver van te voren een afspraak worden gemaakt omdat het momenteel vrij vol zit. Mensen gebruiken daarom een spoedprocedure waarbij je extra moet betalen om onze volprezen service te krijgen.'  Het CDA noemt dit 'ongehoord'. Een spoedprocedure zou in veel gevallen gewoon extra service moeten betekenen, meent de partij. Inwoners die net haar of zijn rijbewijs hebben gehaald veertien dagen laten wachten eer het rijbewijs opgehaald kan worden, is voor het CDA echt een brug te ver. 'Indien je twee zaken wilt regelen moet dit ook kunnen en niet hiervoor twee afspraken maken.'

Vragen
De CDA-fractie formuleert dan ook de volgende vragen voor het college:

 1. Kunt u aangeven hoe de dienstverlening bij burgerzaken momenteel verloopt met alleen op afspraak?
 2. Voldoet de werkwijze (op afspraak)  in deze momenteel drukke periode en hoe gaat u nog meer vraag opvangen?
 3. Is het juist dat het kan voorkomen dat inwoners veertien dagen moeten wachten voor het ophalen van een rijbewijs.
  Zo ja hoe kunt u dat verbeteren?
 4. Hoe bewaakt u de klanttevredenheid van de inwoners en zijn hier al resultaten te melden.
 5. Welke extra service biedt u onze inwoners momenteel.
 6. Waarom kunnen inwoners maar op  één middag terecht.
 7. Is het mogelijk om een van de vijf ochtenden bijvoorbeeld in te ruimen voor de vrijdagmiddag wanneer veel mensen vrij zijn.
 8. Een aantal inwoners wil een vrij inloopmoment (ondanks het feit dat ze langer moeten wachten).
  Wat is de reden dat u deze service niet meer biedt en wilt u hierover nadenken..

Wordt vervolgd dus...

 Deel dit bericht met je vrienden!