vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Telescoopkraan verplaatst complete griendwerkerskeet

23 april 2015 (door WerkendamNet)

REGIO - Op donderdag 30 april om 10.45 uur wordt de griendwerkerskeet aan de Jeppegatweg in Hank (nabij Jannezand)  in zijn geheel verplaatst naar een nieuwe locatie. Een telescoopkraan zal de keet optillen en vijf meter verderop weer neerzetten.

Delen van de dijk langs het Steurgat en de Bergsche Maas (tussen Werkendam en Hank) voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarom verbetert Waterschap Rivierenland de zwakke gedeeltes van deze dijk. Als gevolg van de werkzaamheden voor deze dijkverbetering is het noodzakelijk de griendwerkerskeet nabij Jannezand zo´n vijf meter te verplaatsen. Verplaatsen is nodig omdat de dijk op de huidige locatie van de keet ongeveer anderhalve meter wordt opgehoogd en de kruin van de dijk daardoor zo’n twee meter verschuift.

Griendwerker
De griendwerkerskeet werd vroeger bewoond door griendwerkers. In de Biesbosch kwam de griendteelt vanaf ongeveer 1800 op gang. Het was een erg zwaar beroep: griendwerkers sneden en hakten in drassige gebieden de wilgentenen van verschillende soorten wilgen. Iedere soort had zijn eigen bestemming en de wilgen werden op de wal verwerkt tot hoepels, manden en stelen. In verband met reistijden, de moeilijke bereikbaarheid van de grienden en de aanwezigheid van eb en vloed waren ze de hele week van huis. De periode dat ze van huis waren, woonden de griendwerkers in dit soort onderkomens. Er is nog een aantal van dit soort onderkomens te vinden in de Biesbosch. De meesten keten zijn gemetseld en hebben een pannendak, de keet van Jannezand is grotendeels van hout met een rieten dak. Dit maakt hem zo bijzonder.

Recreatie
Gelijktijdig met de dijkverbetering wordt op de kruin van de dijk een verhard onderhoudspad aangelegd dat ook gebruikt kan worden door fietsers. Mede daardoor krijgt de keet in de nieuwe situatie een recreatieve functie als rustplaats en informatiepunt. In 2013 hebben de betrokken partijen samen ideeën uitgewerkt over onderwerpen als toegankelijkheid, onderhoud, inrichting en informatievoorziening. De gemeente Werkendam, Stichting Archief Kring Hank, Natuur- en Milieuvereniging VMB en Waterschap Rivierenland hebben de diverse concrete afspraken over inrichting en taakverdeling in 2014 vastgelegd.

De belangrijkste elementen zijn dat de griendwerkerskeet wordt opengesteld als informatieve rustplaats voor recreanten. Daarnaast komt er een terreininrichting met trap voorzien van fietsgoot, zitbank, tegelverharding bij entree en een fietsplank. In de keet komen informatiepanelen te hangen, over onder andere cultuurhistorie, flora & fauna en dijkverbetering.

Dijkverbetering
De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hebben. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. De waterstand in de rivieren moet omlaag. Daarom geeft Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeentes en provincies onze rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte. Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Op deze manier werken we samen aan de veiligheid van vier miljoen inwoners in het rivierengebied én aan een aantrekkelijke leefomgeving. Daar waar rivierverruiming niet kan, versterken we de dijken, zoals bij het Steurgat. Een klein gedeelte van de dijkverbetering Steurgat-Bergsche Maas, Jannezand, is tevens onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.