vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Verlengen van grafrechten en ruimen van graven wordt weer opgestart

13 maart 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het college van Werkendam stelt voor aan de gemeenteraad om het begraafplaatsenbeleid voor de gemeentelijke begraafplaatsen weer op te pakken. Hierbij zijn twee elementen van belang.

•    Voor 01 mei 2015 worden betrokkenen weer geïnformeerd over de optie tot verlengen bij het verlopen van grafrechten bij een particulier graf (met de daaraan verbonden leges).
•    De gemeente start met de voorbereidingen voor het ruimen van graven. Hierbij gaat het om de algemene graven en de graven waarvan de nabestaanden de verlenging van het grafrecht niet wensen. Rechthebbenden worden hierover persoonlijk minimaal 1 jaar voordat een eventuele ruiming plaatsvindt, geïnformeerd.

Verlengen grafrechten
Bij overlijden bestaat de keuze tussen een particulier graf of een algemeen graf. De grafrechten van een algemeen graf vervallen na 15 jaar en kunnen niet worden verlengd. De grafrechten van een particulier graf verlopen na 30 jaar, daarna is verlenging met telkens 10 jaar mogelijk.

Ruimen van graven.
Voor een goed begraafplaatsenbeheer is het noodzakelijk dat graven worden geruimd zodat ruimte beschikbaar komt voor nieuwe graven.
In 2002 heeft de gemeenteraad besloten te stoppen met het ruimen van graven en zijn nabestaanden niet meer geïnformeerd over het verlopen van grafrechten en de eventuele mogelijkheden tot verlenging.  

Leges op grafrechten niet geïnd
De afgelopen jaren zijn de graven op de begraafplaatsen onderhouden zonder dat daarvoor door de gemeente leges zijn geheven. Deze fout ligt geheel bij de gemeente zelf en de misgelopen leges worden niet alsnog in rekening gebracht bij de betrokkenen. Om welk bedrag dit gaat is niet in te schatten omdat niet bekend is welke mensen gebruik zouden hebben gemaakt van de verlenging van het grafrecht.

Informeren rechthebbenden
De rechthebbenden van de particuliere graven worden op korte termijn geïnformeerd over de mogelijkheid om het grafrecht te verlengen per  01 mei 2015 voor een periode van 10 jaar.
De graven van diegenen die besluiten geen gebruik te maken van deze mogelijkheid, worden op termijn geruimd. Dit geldt ook van de algemene graven waarvan de termijn van 15 jaar is verstreken en waarbij de rechthebbenden geen behoefte hebben aan een herbegrafenis in een particulier graf.

Lees meer over:

gemeente beleid graven
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.